Grond is de basis voor een goede groei en gezonde planten. Dat geldt voor de planten in je tuin maar net zo goed voor alles wat je in potten of bakken kweekt. Omdat we er allemaal weleens mee tuinieren, hieronder 12 weetjes die je moet weten over potgrond.

Potgrond is een verzamelnaam voor verschillende soorten grond, ieder met zijn eigen samenstelling en structuur, speciaal voor planten in potten en bloembakken. Potgrond is, anders dan tuinaarde, licht van gewicht.

2 Potgrond bevat vooral veen, een natuurlijke grondstof die ontstaan is uit plantenresten.Veen absorbeert vocht snel én houdt het lang vast.Prima voor de planten die je erin zet dus.

3 Afhankelijk van de planten die je erin wilt zetten, kies je voor een potgrond waarin veen is gemengd met producten als boomschors, kokos, compost, zand, meststoffen en kalk. Structuur, samenstelling en voedingsstoffen bieden je planten dan optimale omstandigheden. Zo is er speciale potgrond voor bijvoorbeeld kruiden, buxus, rozen en citrusplanten.

4 In potgrond zit normaal gesproken voeding voor 1 á 2 maanden. Daarna zul je plantenvoeding moeten gebruiken. Er bestaat ook potgrond waaraan langzaam werkende meststof is toegevoegd. Gebruik je een dergelijke potgrond dan kun je het geven van plantenvoeding  nog even uitstellen. Kijk op de verpakking voor informatie hierover.

5 Universele potgrond is – de naam zegt het al – geschikt voor vele doeleinden. Of je nu je terras- en bloembakken wilt vullen, je kamerplanten wilt verpotten, eenjarigen, vaste planten of groenteplanten wilt kweken, met universele potgrond kun je alle kanten op.

6 Goede zaai- en stekgrond bevat precies de hoeveelheid mest- en voedingsstoffen die kiemend zaad en jonge plantjes nodig hebben en zeker niet te veel, want daardoor zouden de nieuwe wortels beschadigd kunnen worden en uiteindelijk af kunnen sterven. Belangrijk bestanddeel van zaai- en stekgrond is zand. Zand is luchtig en waterdoorlatend.

Lees meer  5 x verrassende doorkijkjes

7 Cocopotgrond/cocopeat is een zeer natuurvriendelijke potgrond. Het is een restproduct van de kokosindustrie, het milieu wordt dus niet belast met afgravingen in kwetsbare veengebieden. Cocopotgrond is zeer geschikt als potgrond en als stekgrond, maar ook als bodemverbeteraar en bodembedekker. Het product houdt vocht lang vast en krimpt niet als er een tijdje geen water wordt gegeven.

8 De vermelding NPK op de zakken waarin potgrond is verpakt, verwijst naar de hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) die voor de planten beschikbaar is. Een hoog stikstofgehalte is belangrijk voor de groei van kamerplanten en groenblijvende planten. Fosfaat stimuleert die bloemvorming en kalium maakt de planten resistent.

Op potgrond betekent ‘biologisch’ dat deze grond volgens EU-normen is toegestaan als bodemverbeteraar of meststof in de biologische landbouw. Algemeen geldt dat meststoffen en bodemverbeteraars voor de biologische landbouw van plantaardige, dierlijke, microbiële of minerale oorsprong moeten zijn.

10 Ook al gebruiken veel fabrikanten de naam ‘grond’ op de verpakking, orchideeëngrond is geen grond, maar een mengsel van stukjes schors, kokosvezels en piepschuim. Deze exotische planten groeien in de natuur op bomen waar ze via de lucht water en voedingsstoffen opnemen. Hun wortels zouden in normale grond wegrotten.

11 Potgrond kun je ook zelf maken. Gebruik hiervoor oude verteerde en gezeefde compost en meng die met tuingrond; een verhouding van 40 % compost en 60% tuingrond is een goed mengsel. Meng er ook nog wat structuur gevende materialen als kokosvezels en split door. Zeef de compost liefst vóór je hem met andere ‘ingrediënten’ gaat mengen.

Lees meer  Bomen en heesters met kleurige bessen

12 Gebruikte potgrond hoef je niet weg te gooien. Maak hem als hij helemaal doorworteld is even los met een spitvork en strooi hem gewoon in je tuin tussen de planten.