Bessen zijn de figuurlijke parels in de wintertuin. Over het algemeen vrolijk gekleurd zorgen ze voor mooie accenten in de tuin. Helemaal als de winter ze in hun greep heeft. Zo zorgen sierappeltjes en de bessen van Cotoneaster  en vuurdoorn ook in de winter voor kleur en sfeer.

In het verkeer is ijzel een verraderlijk fenomeen, maar hier levert het magnifieke plaatjes op: sierappeltjes in ijs, ingelijst door de natuur zelf. Zodra dit diepvrieskostje weer is ontdooid, zullen de vogels ongetwijfeld gretig toehappen.

Cotoneaster
Ook de bessen van Cotoneaster brengen ’s winters kleur, sommige soorten blijven bovendien wintergroen. Het zijn oersterke en onderhoudsarme struiken, die vanwege hun platte groei prima als bodembedekker kunnen dienen.

Lijsterbes
De wilde lijsterbes is een zeer winterharde boom met talrijke trosjesoranje vruchten. Ze worden veel door vogels gegeten, die op die manier ook ver de verspreiding van de boom zorgen.

Vuurdoorn
De vuurdoorn schittert in de winter met zijn vele kleurige besjes die in trosjes aan de struik hangen. Gele en oranje vuurdoorn houden het langst hun bessen, omdat de vogels het eerste beginnen aan soorten met rode vruchten.

Lees meer  Is jouw tuin al winterklaar?