Niet alleen het ontwerp bepaalt de sfeer in een tuin, minstens even belangrijk is de beplanting. Wil je een strakke of weelderige beplanting, sober of kleurrijk, zo min mogelijk onderhoud of mag dit iets meer zijn? Deze handige ontwerpen zagen wij op de Chelsea Flower Show 2014:

1 Meerstammige boom
Een meerstammige boom (zie openingsfoto) heeft meer karakter en oogt veel natuurlijker dan een boom met een kaarsrechte stam. Wel vraag zo’n boom vaak iets meer ruimte omdat de stammen breed kunnen uitgroeien zoals bij dit krentenboompje (Amelanchier lamarckii).
Ontwerp: Luciano Giubbilei 
plafond boven terras tuinontwerp
2 Visueel plafond

Als plafond bij een schaduwterras worden vaak dakplatanen of dakmoerbeien gebruikt. In deze tuin in Italiaanse sfeer vormen leilindes een visueel dak boven het terras; ze zorgen voor heerlijke koelte op warme zomerdagen en omdat het dak niet helemaal gesloten is, valt er toch nog enig zonlicht op het terras.
Ontwerp: Tommaso del Buono & Paul Gazerwitz
blauwe regen
3 Weelderige klimmers
Een hoge gevel of berging kun je aankleden door er een forse klimplant tegenaan of overheen te laten groeien. Sommige snelgroeiende klimmers werken zichzelf omhoog met behulp van zuignapjes (wilde wingerd) en hechtwortels (klimop). Wil je dit liever niet, dan kun je beter kiezen voor bergbosrank (Clematis montana), Akebia quinata of blauweregen (Wisteria) en breng dan stevige spandraden aan. Let er bij blauweregen op dat deze zich niet rondom de regenpijp windt, want na verloop van jaren kan deze kapot worden gedrukt.
contrast in blad tuinontwerp
 4 Contrast in blad
Wil je een border die het hele seizoen aantrekkelijk is – dus niet alleen tijdens de bloei -, kies dan voor planten die contrasteren in bladvorm en bladkleur. Fijnbladig vedergras (Stipa tenuifolia) vormt in deze border de basis. Andere planten steken hier door hun blad mooi bij af, zoals de grijsbladige ezelsoor (Stachys), roodbladige duizendknoop (Persicaria microcephala ’Red Dragon’) en Heuchera met zijn zilvergroen gemarmerde blad. De bloemen van Salvia en iris zorgen voor violetpaarse accenten, terwijl de bolronde (uitgebloeide) bloemschermen van engelwortel het geheel compleet maken.

Lees meer  Verticale tuin maken

Wil jij je eigen tuin ontwerpen, kijk hier voor handige tips!