Van deze bloemen word je vrolijk, is het niet door hun vrolijke kleurtjes, dan wel door hun grappige vorm of exotische uitstraling.

1. Goudgele bolletjes
Onbekend maakt onbemind, en dat geldt ook voor Buddleja x weyeriana ’Sungold’. Met zijn kogelronde bloeiwijze wijkt deze vlinderplant af van de bekendere Buddleja davidii, ook trekken de bloemen minder vlinders. Maar wat zijn de goudgele bolletjes schattig! Ze verschijnen aan het eenjarige hout, van juli tot september.
Ook deze vlinderstruik houdt van zon en kan in het vroege voorjaar (niet te diep) worden teruggesnoeid. In strenge winters kunnen de takken wat invriezen.

borago

2. Eetbare bloemen
De bladeren zijn grof en behaard, maar de felblauwe, stervormige bloempjes van Borago officinalis (komkommerkruid, borage of bernagie) ogen heel lieflijk. Ze zijn eetbaar en staan erg feestelijk als garnering op salades. Leuk is het om de bloempjes in ijsblokjes in te vriezen en hiermee zomerdrankjes te verkoelen. De bladeren zijn rauw of gestoofd ook te eten, ze smaken naar komkommer en zouden een kalmerende werking hebben. Dit eenjarige kruid groeit zelfs op arme grond, kan vrijstaand flink uitgroeien en trekt veel bijen aan.
Heb je een tuingedeelte waarvan je de bodem wilt verrijken? Zaai Borago dan als groenbemester en spit de planten aan het eind van het seizoen door de grond.

kniphofia

3. Vuurwerk spektakel
Door zijn opvallende bloeiaren in felle kleuren steelt Kniphofia – ook wel vuurpijl genoemd – de show in de zomertuin. Dat de aren tijdens de bloei van kleur veranderen – de bloemen verbloeien bijvoorbeeld van oranje naar geel – zorgt voor extra kleurspektakel.
Plant Kniphofia altijd op een zonnige plek én in goed doorlatende grond, want Kniphofia heeft vlezige wortels die gevoelig zijn voor rot. Verschraal kleigrond daarom met zand. Vuurpijlen houden niet van strenge vorst; dek ze in het najaar af met stro of dennentakken.

Lees meer  Zomerbollen uit de grond halen

lantana

4. Als een toverbal
Lantana ofwel verkleurbloem is een makkelijke plant voor terras of balkon. Want omdat hij ’s winters vorstvrij moet overwinteren, kun je Lantana sowieso het beste in een pot houden. Van de kleurrijke bloemen heb je het hele seizoen plezier: ze verschijnen van mei tot in oktober. Verwijder wel steeds de uitgebloeide bloemen voor een extra rijke bloei; doe je dat niet, dan ontstaan er donkere bessen.
Lantana houdt van een zonnige, warme en beschutte plek en trekt net als Verbena bonariensis – waaraan Lantana verwant is – veel vlinders.

Waar wij ook blij van worden? Dahlia’s! Bekijk hier voor meer informatie over dahlia’s.