Geel is dé kleur van de lente, van de zonnige kleur word je vanzelf blij! Reden genoeg om deze gele planten in je tuin te zetten.
1. Forsythia
Oubollig, dat is het imago van forsythia. Toch is er geen andere plant die in het voorjaar zo uitbundig bloeit! Forsythia doet het goed op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Ook een prachtige plant om takken van te knippen en binnenshuis in bloei te laten komen!
- Hoogte: 3
- Standplaats: zon
- Bloeitijd: april
2. Winterakoniet
De goudgele bloempjes van winterakoniet (Eranthis hyemalis) lijken op die van boterbloemen waar dit bolgewasje ook aan verwant is. Op buitenplaatsen vormt deze stinsenplant soms al in januari een vrolijk groen met geel tapijt! Plant de kleine bolletjes in de herfst direct na aankoop, want ze drogen gemakkelijk uit. Winterakonieten houden van lichtvochtige grond en gedijen zowel in de zon als in de schaduw goed.
- Hoogte: 10 cm
- Standplaats: zon-schaduw
- Bloeitijd: januari-maart
3. Keizerskroon
Met zijn hangende klokbloemen die in een krans aan een stevige, 1 m hoge stengel hangen, is keizerskroon (Fritillaria imperialis) een majestueuze verschijning. Mooi is de combinatie met tulpen en narcissen, waar de keizerskronen dan bovenuit torenen. Plant de grote bollen in goed doorlatende grond om rot te voorkomen. De typische geur van de bollen zou mollen op afstand houden.
- Hoogte: 100-120 cm
- Standplaats: zon-lichte schaduw
- Bloeitijd: april-mei
4. Ranonkelstruik
Deze oersterke, makkelijke heester doet het bijna overal: in de zon en in de schaduw, en op elke goed doorlatende grond. Ook op een heel droge plek weet hij zich nog te handhaven. Ranonkelstruik (Kerria japonica ’Pleniflora’) kan in de winter wat vorstschade oplopen, maar aangezien hij vanuit de grond steeds nieuwe scheuten geeft, zul je de struik niet verliezen. Knip de ingevroren stengels in maart gewoon af.
- Hoogte: 1,5-2m
- Standplaats: zon-schaduw
- Bloeitijd: april-mei
5. Hondstand
Dit vrij onbekende knolgewasje zou best wat meer aangeplant mogen worden. Want eenmaal geplant in humeuze, licht vochtige grond heb je er jarenlang plezier van. Niet alleen de hangende, lelie-achtige bloemen zijn elegant, maar ook de grote groene bladeren die opvallen door hun purperkleurige vlekken. Hondstand (Erythronium ’Pagoda’) past goed in een natuurlijk ogende border.
- Hoogte: 35 cm
- Standplaats: zon-schaduw
- Bloeitijd: april-mei
Lees het hele artikel in Tuinseizoen maart 2018.
Ik houd van het voorjaar als alles langzaam op komt en de tuin in een waas van zacht groen en kleur weer ontwaakt uit haar winterrust.?
Geen mooiere tijd dan t voorjaar alle bloesem vaste planten en dan ook nog eenjarigen zaaien het kan niet op bij mij staat van alles in bloei maar vooral de Theebloemen oftewel cheiranthus is een plaatje en ze ruiken nog lekker ook
Wat mij nog meer plezier doet zijn de “wilde” planten die hun kopje opsteken zoals mijn nieuwkomer : klein hoefblad; eindelijk zie ik met mijn eigen ogen hoe eerst het steeltje en bloem opduiken, op het blad moet ik nog wat wachten. Ik houd het in ’t oog, opdat ik weet wanneer de blaadjes opduiken (ik kan het opzoeken, maar zelf waarnemen is zoveel leuker). De maagdenpalm is ook al volop in bloem, ik heb dus een groene bedekking met paarse bloempjes in mijn voortuintje voorlopig met enkele gele kopjes van ’t klein hoefblad. Verder heb ik de nieuwe blaadjes van het boerenwormkruid opgemerkt, waar ik blij mee ben. De oregano begint terug te komen. De sedum is in gang aan ’t schieten. Mijn forsythia is helaas kapot gegaan. Heel veel struiken en bomen beginnen aardig al wat knopjes te krijgen. De lente heeft zo zijn charmes, als alles terug begint te leven 🙂
Ja heerlijk, om alles in het vroege voorjaar weer op te zien komen. Daar worden we hier inderdaad ook heel blij van, Fee!