Een forsythia snoeien is iets wat veel mensen vergeten. Zonde! Door jaarlijks te snoeien, houd je de heester mooi en is hij ieder voorjaar weer een opvallende blikvanger.

Vroege bloeitijd forsythia

De forsythia is een vroege bloeier; hij bloeit al in april. Met zijn felgele bloemetjes vrolijkt deze plant heel wat voorjaarstuinen op. En wist je dat de forsythia ook één van de heerlijkst geurende heesters is? Kortom: aan de slag om deze plant goed te onderhouden!

forsythia snoeien

Wanneer snoei je een forsythia?

Een forsythia snoeien doe je na de bloei. Deze heester bloeit namelijk op hout dat een jaar daarvoor is gevormd (tweejarig hout). Door direct na de bloei te snoeien, heeft je forsythia nog de tijd om dit jaar nieuwe takken te vormen.

Forsythia snoeien: zo doe je dat!

Het kan best even lastig zijn om een forsythia juist te snoeien. Daarom helpen we je op weg met wat snoeitips:

  • Zoek bij uitgebloeide takken een jonge uitloper op die naar buiten groeit.
  • Zet je snoeischaar vlak boven zo’n uitloper en knip de tak schuin af.
  • Snoei ook ieder jaar enkele oude takken tot vlak boven de grond terug.
  • Zorg dat er minimaal 3 tot 5 gezonde takken blijven staan.
  • Snoei dood hout en dunne, slappe zijtakjes weg. Onze selectie snoeischaren h1 { font-size: 25px; } Onze selectie snoeischaren: var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542375599", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000027739287","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20ExpertCut%20-%20Snoeischaar%20-%2022%20diamete...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542310004", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011669913","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fiskars%20Snoeischaar%20Pro%20P90%20-%2023%20cm","linkSubId":""};

forsythia snoeien

 

Oeps, vergeten de forsythia te snoeien!

Wanneer je vergeten bent om de forsythia direct na de bloei te snoeien, is dat geen ramp. Wel zijn er twee stelregels:

  1. Knip je forsythia in ieder geval vóór juni zodat nieuwe takken nog uit kunnen groeien voordat de winter intreedt.
  2. Snoei een forsythia nooit in de winter, anders bloeit de heester komend jaar niet.
Lees meer  Perenbomen snoeien

Een forsythia die al een aantal jaren niet meer is gesnoeid, zal aan een gewone snoeibeurt niet meer voldoende hebben. Zo’n forsythia geef je een verjongingssnoei.

Bekijk de handige tuinvlog van Annemarie over het snoeien van forsythia:

Verjongingssnoei om verwaarloosde forsythia  op te knappen

Een forsythia snoeien is echt essentieel. Doe je dat een lange tijd niet, dan zal hij er al snel rommelig uitzien en alleen bovenin bloeien. Gelukkig zijn de meeste verouderde forsythia’s nog te redden met een verjongingssnoei.

Knip drie jaar lang, ieder voorjaar, een derde deel van de takken diep terug. Zo vernieuw je in drie jaar de hele heester. Dode of zwaar beschadigde takken verwijder je helemaal.

Bladverliezende heesters verplanten

Wist jij dat bladverliezende heesters zich makkelijk laten verplanten? De herfst of winter is het beste moment om dit te doen omdat de sapstroom dan tot rust is gekomen. Wil jij je na het snoeien je forsythia een nieuw plekje geven? Volg dan de tips voor het verplanten van heesters.