Dahlia heeft de reputatie ouderwets en weinig subtiel te zijn. Maar deze boerenbloemen zijn geweldig voor de tuin. Dahlia’s bloeien maandenlang door, tot de eerste nachtvorst.  

Mode

Net als met kleding bestaat er ook in de tuinwereld zoiets als mode. En jarenlang waren dahlia’s uit de mode. Tuiniers vonden ze weinig verfijnd en misschien deden ze te veel aan de tuin van oma denken. Inmiddels is alles wat retro is juist weer ín de mode dus we mogen de dahlia’s weer verwelkomen. Gelukkig maar, want het is een dankbare tuinplant met slechts één nadeel: de knollen moeten in het najaar uit de grond.

Dahlias-verzorgen

Dahliaknollen overwinteren

Dahliaknollen overwinter je op een koele, droge plaats, tussen turfmolm, zaagsel of kokosvezel. In het voorjaar, rond eind april, plant je de knollen opnieuw uit in je tuin en daar moet je dus wel aan denken. Sommige tuiniers laten de knollen in de grond zitten en dekken de grond vervolgens af met bijvoorbeeld stro. Afhankelijk van waar je woont, kan dat jarenlang goed gaan maar in een strenge winter kunnen de knollen bevriezen en dan heb je niets meer.

dahlia verzorgen

Dahlia’s op pot

Plant je dahlia’s in een pot, dan heb je het gemakkelijker. Na de eerste nachtvorst sleep je de pot naar een vorstvrije berging. De bovengrondse delen sterven af dus je kunt de pot rustig donker zetten.

Dahlia’s voortrekken

Dahlia’s die je hebt gerooid en binnen vorstvrij hebt bewaard, mag je begin april ook alvast in een pot planten zodat je ze ‘voortrekt’. Lees hier hoe je dat doet.

Lees meer  De praktische siertuin van Helma Sjamaar.

dahlias verzorgen

Veel licht

Dahlia’s houden van veel licht en mogen in je tuin best de hele dag in de zon staan. Een beetje schaduw is niet erg maar als je dahlia’s te donker zet, krijg je slappe stengels en minder bloemen.

Voeding voor dahlia’s

Zeker als je dahlia’s in pot hebt staan, moet je ze goed in de gaten houden en veel water geven, maar ook in vollegrond houden de planten van veel vocht. Plant ze in goed bemeste grond en blijf ze het hele seizoen regelmatig van voeding voorzien (als korrel of in het gietwater). De planten moeten mooi groen blijven en steeds nieuwe bloemen vormen. Sommige dahlia’s kunnen erg hoog worden; geef ze op tijd een steuntje zodat de stengels niet knakken.

dahlia's op vaas

Snijbloemen

Dahlia’s zijn geweldige snijbloemen die heel lang mooi zijn op een vaas. Pluk de bloemen met een gerust hart, ze plant maakt steeds nieuwe bloemen.

Soorten dahlia’s

Er zijn heel veel verschillende soorten dahlia’s waarvan de namen soms voor zich spreken, zoals pioenbloemige dahlia’s, halskraagdahlia’s, cactusdahlia’s en pompondahlia’s. Binnen deze groepen heb je weer veel verschillende kleuren, dus de keuze is gigantisch. Te veel om allemaal op te noemen, maar op het internet is het leuk snuffelen tussen al die verschillende soorten en vormen. De knollen zijn gemakkelijk te versturen.

Houd je wel van een experiment? Bewaar dan de zaaddoosjes van de bloemen en zaai je eigen dahlia’s! Kijk hier hoe je zelf dahlia’s zaait.