Wil je meer vogels rondom je huis? Er zijn genoeg struiken of bomen met bessen waar ze graag van snoepen. Plant ze nog dit najaar, zodat jij én de vogels er volgend jaar al plezier van hebben.

5 x bessen voor de vogels

1 Pyracantha (vuurdoorn)

Deze vroeger veel toegepaste leistruik – die ook geschikt is als flinke struik –  heeft wellicht een oubollig imago, maar heeft voor vogels veel te bieden. De bossige groei, het wintergroene blad en de stevige stekels geven vogels jaarrond veel bescherming en ze nestelen dan ook graag in een vuurdoorn. Als de witte bloemschermen in mei zijn uitgebloeid, volgen de rode, oranje of gele bessen. De vogels hebben wel hun voorkeur: de bessen van Pyracantha ’Golden Charmer’ zijn erg in trek, terwijl ze die van ’Orange Glow’ aanvankelijk ongemoeid laten.

* hoogte: 3 m * standplaats: zon-halfschaduw * bessen: september-december

2 Euonymus europaeus (kardinaalsmuts)
Deze inheemse plant moet het hebben van zijn kleurige doosvruchten (roze met oranje zaden) én zijn rode herfstkleur, want de kleine, groene bloempjes in het voorjaar vallen amper op. Deze forse, brede struik is vooral geschikt voor landschappelijke tuinen. Jammer is dat hij gevoelig is voor spinselmot; deze pakt de struik in het voorjaar in met ragfijn spinsel, waarna hij al het blad opeet. Dit levert wel een bijzonder en spookachtig beeld op! De struik herstelt zich daarna vanzelf weer. Gedijt het beste op kalkrijke grond.

* hoogte: 6 m * standplaats: zon-halfschaduw * bessen: augustus-oktober

3 Rosa canina (hondsroos)

Ook rozenbottels zijn bij diverse vogels in trek, zoals die van de hondsroos. Deze inheemse soort bloeit in juni-juli met enkelvoudige roze bloemen die door bijen worden bestoven. De ovale, rode bottels zijn erg decoratief, ook in nazomerboeketten. Ze bevatten veel vitaminen en je kunt er heerlijke jam van maken. Laat wel voldoende bottels hangen voor de vogels en wie weet doet een kramsvogel er zich ’s winters wel aan tegoed. Deze trekvogel schijnt dol op de bottels te zijn. Voor hondsroos heb je wel de ruimte nodig, want deze 3 m hoge struik heeft fraaie overhangende takken.

Lees meer  Fuchsia’s stekken

* hoogte: 3 m * standplaats: * bessen: augustus-februari

4 Amelanchier lamarckii (krentenboompje)
Het krentenboompje is de laatste jaren populair als meerstammig boompje, maar als je een grote tuin hebt kun je deze ook als struik in je tuin planten. Hij oogt heel natuurlijk en geeft veel sfeer aan je tuin. Niet alleen tijdens de bloei in het voorjaar – hij geeft witte bloemtrossen vlak na het uitlopen van het blad – maar ook door zijn oranjerode herfstkleur. De bessen ofwel ‘krenten’ zijn eetbaar; ook vogels vinden ze heerlijk! Het krentenboompje doet het op elke grondsoort.

* hoogte: 3-7 m * standplaats: zon-halfschaduw * bessen: juni-juli

5 Cornus sanguinea (rode kornoelje)

Zelfs op arme, droge grond doet deze inheemse struik het nog goed. Ook verdraagt hij veel wind en schaduw. Een heel sterke soort dus, die goed past in een landschappelijke tuin of in een losse, gemengde haag. Omdat de takken aan de zonzijde bruinrood zijn, wordt hij ook wel rode kornoelje genoemd. In juni geeft deze forse struik witte bloemtuilen die worden gevolgd door blauwzwarte bessen. Prachtig is ook de paarsrode herfstkleur!

* hoogte: 4 m * standplaats: zon-schaduw * bessen: augustus-september

In Tuinseizoen november-december vind je nog 5 mooie bessen voor vogels. Deze editie ligt nu in de winkel of bestel je via www.vipwinkel.nl