De meeste krokussen bloeien rond februari/maart. Van deze bloem krijgen we meteen een lentegevoel. Ken jij deze weetjes over de krokus al?

Wist je dat… er ongeveer 90 soorten krokussen bestaan? Daarvan worden er circa 30 geteeld en die hebben samen enkele honderden cultivars opgeleverd. Keus genoeg dus!

Wist je dat… er 600 tot 850 bloemen van Crocus sativus, de saffraankrokus, nodig zijn voor 5 gram saffraan? Iedere bloem bevat slechts 3 meeldraden. Logisch dat saffraan tot de duurste specerijen behoort.

Wist je dat… 5 centimeter een goede diepte is om kleine bolletjes te poten? De bollen vormen op hun beurt kleine broedbolletjes die ervoor zorgen dat de krokus zichzelf door de tuin verspreidt. Eens gepoot zorgt de krokus elk voorjaar voor een bonte bloemenpacht.

Wist je dat… 0,2 graden het temperatuurverschil kan zijn waar krokussen al op reageren? Dit lijkt een heel klein verschil, maar voor de gevoelige plant is het groot genoeg om zijn bloemen te sluiten of te openen.

Wist je dat… 15 centimeter de gemiddelde hoogte van een bloeiende krokus is? Sommige soorten, zoals de boerenkrokus (Crocus tommasinianus) worden slechts 10 centimeter hoog. Andere soorten, waaronder Crocus dalmaticus, kunnen zomaar 20 centimeter hoog worden.

Wist je dat… er 100 tot 150 bolletjes per vierkante meter nodig zijn om in het voorjaar een mooi krokustapijtje in je tuin te hebben? Dat lijkt misschien veel, maar bedenk dat krokussen klein zijn.

Wist je dat… 1847 het jaar was waarin Crocus tommasinianus werd geïntroduceerd? Het bolgewasje komt oorspronkelijk uit de balkan en kreeg zijn naam van de Italiaanse botanicus Muzio de Tommasini (1794-1879).

Lees meer  Sedum: mooie balkonplant