Heb jij een kleine tuin? Met deze 8 handige tips en trucs maak je gemakkelijke een mooie buitenruimte die ook nog eens ruimtelijker oogt!

1. Hou het simpel

Kies geen ingewikkelde vormen en prop niet te veel dingen in een kleine tuin. Dat ziet er rommelig uit en zorgt ervoor dat het onderhoud onnodig veel tijd en moeite kost. Kies bij voorkeur een paar potten in dezelfde tint zodat je tuin rustig oogt en beperk ook de soorten bestrating. Rustige kleuren zorgen ervoor dat een tuin groter lijkt.

2. Maak een dakje

In een ingebouwde tuin pal op het zuiden kan het onaangenaam warm worden, een schaduwplekje is dus wel fijn. Houd daar bij de aanleg rekening mee en plant bijvoorbeeld een dakboom of creëer een visueel plafond van lindes.

dakboom, schaduw, kleine tuin, tuinseizoen

3. Denk in vier seizoenen

Kies ook wat wintergroene planten uit en houd ook rekening met najaar- en winterbloei, en mooie herfstkleuren. Voorjaarsbollen zorgen voor kleur in de lente. Een boom die mooi bloeit, vruchten geeft, mooi verkleurt in de herfst en niet te groot wordt, is een winstpakker in de kleine tuin. Kies bijvoorbeeld een rode sierappel (Malus ’Red Sentinel’) of de gele Malus Comtesse de Paris, een verbeterde Franse cultivar van de oude M.Golden Hornet. De kornoelje (Cornus kousa) wordt ook niet groot en krijgt een mooie rode herfstkleur.

Lees ook: 11 mooie kleine bomen

cornus kousa, kleine tuin, tuinseizoen

4. Gezichtsbedrog

Met dwarse haagjes, een pad dat smal toeloopt en spiegels laat je je kleine tuin wat groter lijken.

spiegel, kleine tuin, gezichtsbedrog, tuinseizoen

5. Maak het zitgedeelte groot genoeg

Als je op je terras ook kunt eten, gebruik je jouw kleine tuin meteen intensiever. Hou ook de bezonning in de gaten: wanneer zit je op je terras en wil je dan zon of schaduw?

Lees meer  Tuinontwerp: Voortuin met vlonderterras

6. Ga voor groot in je kleine tuin

Gek genoeg werken grote tegels in een kleine tuin veel beter dan kleine klinkertjes. Ook een paar grote potten staan veel beter dan een heleboel kleintjes.

kleine tuin, pot, tuinseizoen

7. Omgeving

Betrek indien mogelijk de omgeving bij je tuin. Grenst je tuin aan een weiland? Maak dan een doorkijkje. Ook de hoge bomen van een naastgelegen park kun je ‘lenen’ in je eigen ontwerp, je tuin wordt er groener en aangenamer van.

8. Breng hoogte aan

Dit werkt ook in een kleine tuin. Dit kan door een verhoogd terras aan te leggen, maar ook een pergola, een boom of een plank aan de muur/schutting brengt hoogte in de tuin. Als je alleen maar voor plat en laag gaat, wordt de tuin snel saai.

kleine tuin, terras, hoogteverschil, tuinseizoen

Lees ook: Tuinontwerp voor een kleine achtertuin