Een onderhoudsvriendelijke tuin hoeft niet saai te zijn. Er zijn genoeg manieren om een verrassende ruimte te creëren waar je bijna geen omkijken naar hebt. Wat tips en ideeën op een rij…

 

Grasvrije zone

In een kleine tuin is het makkelijker om het gazon er helemaal uit te halen. Want zonder gazon ben je verlost van de wekelijkse maaiklus.

onderhoudsvriendelijke tuin: schors

Natuurlijke selectie

Schors is ideaal voor natuurlijk ogende paden. Breng het schors bovenop een laag gebroken puin aan zodat het water goed weg kan en je later geen last van plassen hebt. Vul het schors af en toe aan om de paden mooi te houden.

 

Onderhoudsvriendelijke bodembedekkers

Gebruik onkruidonderdrukkende planten zoals Geranium macrorrhizum ’Ingwersen’s Variety’, Juniperus sabina ’Tamariscifolia’ en cultivars van Euonymus fortunei. Dergelijke planten spreiden zich uit over de grond en houden onkruid tegen.

onderhoudsvriendelijke tuin: Bamboe

Aandachtspunten

Als je bamboe plant, plaats dan een begrenzer van dik kunststof rondom het plantgat om het woekeren van wortels tegen te gaan. Breng eenvoudig een 45 cm diepe strook van 1,5 mm dik polytheen of rubber in de grond aan. Laat dit een paar centimeter boven het grondniveau uitsteken en hak elk voorjaar alle wortels en scheuten door die over de rand proberen te kruipen.

 

Speling tuinontwerp

Hou het ontwerp dichtbij het huis meer formeel en laat dit verder weg in de tuin natuurlijker worden. Dit betekent dat je het stuk rondom de woning kunt handhaven zonder de hele tuin in één keer aan te hoeven pakken.

 

 

Kleur bescherming

Door je schuur te verven zal deze mooier worden, maar gebruik dan wel verf of beits die ook conserveringsmiddel bevat. Dit is duurzamer waardoor het hout langer meegaat.

Lees meer  Uit de pot, in de pot

 

onderhoudsvriendelijke tuin: staptegels

Het perfecte pad

Leg op veelgebruikte looproutes staptegels in het grind om het onderhoud te verminderen. Dit voorkomt uitgesleten paden, waardoor het grind minder vaak hoeft te worden geharkt om het er netjes te laten uitzien.

 

Makkelijke randen in een onderhoudsvriendelijke tuin

Als je het gazon onderhoudt, leg dan de paden op een iets lager niveau zodat je de maaimachine over de rand kunt laten lopen. Je hoeft dan niet aan de slag met een graskantenknipper.

 

Minder onkruid

Decoratieve mulchsoorten, zoals kiezels leg je het beste over een onkruidremmend anti-worteldoek. Dit houdt onkruid tegen en de soorten die zich toch in de mulch uitzaaien zijn makkelijk weg te halen.