Mei is een heerlijke maand: de eenjarige zomerbloeiers mogen naar buiten! En dat betekent kleur en bloemen in de tuin tot ver in het najaar. Ook de voorgezaaide eenjarigen kunnen na IJsheiligen naar buiten. Lees voor je dat doet de onderstaande tips nog even goed door.

Eenjarigen afharden
Door afharden kunnen je voorgezaaide eenjarigen langzaam aan het buitenleven laten wennen. Zet de plantjes rond mei steeds wat langer buiten, op een plek uit de wind en felle zon, maar haal ze ’s nachts nog binnen. Een koude bak is ook handig, die kun je overdag open zetten en ’s nachts sluiten. Na IJsheiligen (11 tot en met 15 mei) is de kans op nachtvorst gering en kun je je planten in de tuin of in potten zetten. Ook kuipplanten die binnen hebben overwinterd, hard je op dezelfde manier af.

Surfinia: deze eenjarige zomerbloeier mag weer naar buiten na IJsheiligen

Surfinia: deze eenjarige zomerbloeier mag weer naar buiten na IJsheiligen

Eenjarige zomerbloeiers in potten en bakken

Potten met eenjarige zomerbloeiers zoals geraniums, petunia’s en fuchsia’s, zorgen maandenlang voor plezier. Met deze tips krijg je het beste resultaat.
1. Gebruik potten met drainagegaten; in plastic en zink kun je ze ook zelf boren. Leg op de bodem een laag potscherven of kleikorrels.
2. Eenjarige zomerbloeiers hebben vaak genoeg aan 20 tot 30 cm grond. Leg in ultrahoge potten eerst een zware steen en vul de onderste helft met kleikorrels, met daarop een laag antiworteldoek.
3. Koop potgrond van goede kwaliteit. Vaak zit daar al voeding in voor een week of vier, soms zijn er ook watervasthoudende korrels aan toegevoegd.
4. Meng mestkorrels met langzame afgifte of mestpillen door de toplaag. Gebruik je vloeibare mest in het gietwater, dan hoeft dat pas als de voeding uit de potgrond is opgebruikt.
5. Geef regelmatig -bij droog weer zelfs dagelijks- water; een schotel onder de pot voorkomt dat het meteen wegloopt.

Lees meer  Grond omspitten voor de winter

Lees hier meer over eenjarigen.