Mei is een heerlijke maand: we kunnen genieten van heel veel verschillende soorten bloemen en planten. Ook de voorgezaaide eenjarigen kunnen, zodra de kans op nachtvorst is geweken, naar buiten. Lees wel voor je dat doet, de onderstaande tips nog even goed door.

Planten afharden
Door afharden kun je voorgezaaide eenjarigen langzaam aan het buitenleven laten wennen. Zet de plantjes rond mei steeds wat langer buiten, op een plek uit de wind en felle zon, maar haal ze ’s nachts nog binnen. Een koude bak is ook handig, die kun je overdag open zetten en ’s nachts sluiten. Na ijsheiligen (half mei: 11 t/m 14 mei 2015) is de kans op nachtvorst gering en kunt je je planten in de tuin of in potten zetten. Ook kuipplanten die je binnen heeft overwinterd, hard je op dezelfde manier af.

geranium terracotta potten
In potten en bakken
Potten met vrolijke eenjarigen zorgen maandenlang voor plezier. Met deze tips krijg je het beste resultaat:
1. Gebruik potten met drainagegaten; in plastic en zink kun je ze ook zelf boren. Leg op de bodem een laag potscherven of kleikorrels.
2. Eenjarigen hebben vaak genoeg aan 20 tot 30 cm grond. Leg in ultrahoge potten eerst een zware steen en vul de onderste helft met blokken piepschuim of kleikorrels, met daarop een laag antiworteldoek.
3. Koop potgrond van goede kwaliteit. Vaak zit daar al voeding in voor een week of vier, soms zijn er ook watervasthoudende korrels aan toegevoegd.
4. Meng mestkorrels met langzame afgifte of mestpillen door de toplaag. Gebruik je vloeibare mest in het gietwater, dan hoeft dat pas als de voeding uit de potgrond is opgebruikt.
5. Geef regelmatig water; een schotel onder de pot voorkomt dat het meteen wegloopt.

Lees meer  Tips voor geur op het terras

Lees hier meer over eenjarigen.