Extreme droogte, extreme kou, extreme regenbuien, extreme windhozen… de kans is groot dat we de woorden ‘extreem weer’ de komende jaren veel gaan gebruiken. Maar wat doe je in dergelijke omstandigheden met je tuin? De Groene Passies schrijven er over in Tuinseizoen augustus. Hieronder een voorproefje. 

Voorbereiden op extreem weer

Bij droogte geldt: probeer het voor te zijn. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, kijk maar naar de droogte die we hebben sinds de zomer van 2018. Door de klimaatverandering zullen deze droogtes ook steeds vaker voorkomen. Over het algemeen zou je moeten sproeien, vóórdat het echt droog begint te worden. Goede indicatoren daarvoor zijn wind en zon. Na een tijdje zon en veel wind is het bovenste deel van de grond uitgedroogd. Sproei zeker niet elke dag, maar maximaal twee keer per week. Op die manier gaan de wortels van de planten zelf ook op zoek naar water. Ze groeien de diepte in, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Sproei je elke dag, dan hoeven de wortels er niets voor te doen om bij het water te komen, en krijg je ‘luie’ wortels. De kans dat de plant verdroogt, is dan een stuk groter.

Druppelslang

Tijdens hete periodes verdampt een deel van het sproeiwater snel. Om dat te voorkomen, kun je een druppelslang gebruiken. Dat is een slang met kleine gaatjes die je op de grond tussen de planten legt en waar langzaam water uit druppelt. Zo’n slang kun je uren aan laten staan. Een ander voordeel is dat het water heel gericht op de juiste plek terechtkomt. Extra droge stukken (langs hagen) hebben hier baat bij.

Lees meer  Inspiratie om tulpenbollen te planten in het najaar

Bodem verbeteren

Tuinier je op grond die slecht water vasthoudt, dan is het verstandig om de bodem te verbeteren. Door humus en compost door de grond heen te werken, blijft de grond een stuk langer vochtig. Ook veel organische mest door je grond mengen, voorkomt dat de grond snel uitdroogt.Grond die (tijdelijk) open ligt, kun je beter afdekken. Gebruik hiervoor houtsnippers of tuinafval. Op die manier onttrekt de lucht minder vocht aan de grond.

Planten die tegen droogte kunnen

Het lukt niet altijd om alle omstandigheden naar je hand te zetten. Heb jij een droge tuin, plant dan planten die goed tegen droogte kunnen: Sempervivum, Sedum en andere vetplanten. Of kies droogte tolerante planten, zoals Echinacea en Rudbeckia, en siergrassen als Pennisetum. Ook planten met een goed vertakt wortelsysteem, zoals herfstasters, kunnen over het algemeen goed tegen droogte.

Water via een potje

Als de grond flink uitgedroogd is, trekt water niet zomaar in de grond; vaak spoelt het er gewoon overheen weg. Zo komt er maar weinig water bij de wortels terecht. Om te zorgen dat je planten wel genoeg water krijgen, kun je een bloempotje (containerpot met gaatjes onderin) vlak naast de plant in de grond ingraven. Of snijd de bodem uit een petfles en graaf hem met de schenkopening naar beneden in. Giet je het water in het potje, dan loopt het langzaam de grond in, direct bij de wortels van de plant. Hiermee bespaar je ook nog eens water! Ook handig voor plekken waar je moeilijk met de sproeier komt.

Lees meer  Het ontstaan van Vlinderhof in Utrecht

Veel wind en storm

Al in het begin van het groeiseizoen is het verstandig om je planten op te binden of rijshout te gebruiken. Dan groeien de planten ermee op en is het resultaat natuurlijker. De kans op windschade is bovendien een stuk kleiner als je planten steun hebben. Ze zullen niet of minder snel tegen de grond slaan en minder snel afbreken. Pas geplante bomen die nog niet geworteld zijn, hebben ook steun nodig. Plaats palen en zet de boom vast met een boomband. Zo krijgen de wortels rust (ze worden niet steeds heen en weer bewogen) en hebben ze de kans zich vast te zetten. Sterker nog: als de boom de hele tijd beweegt, kan hij zelfs doodgaan omdat de wortels niet kunnen vastgroeien.

Uit het noordoosten

Heeft je tuin (en huis) veel te lijden onder koude wind uit het noordoosten? Plaats dan een haag op het noordoosten. Vooral in de winter kan die koude winterwind veel kwaad doen voor je vorstgevoelige planten. Een haag die de wind breekt, scheelt dan enorm en je kunt je planten uit de wind zetten. Het is natuurlijk afhankelijk van de ligging van je tuin, maar heb je de mogelijkheid, dan is dit een echte aanrader.

Hoe je je tuin kunt voorbereiden op veel regen, sneeuw en vorst lees je in tuinseizoen augustus

Tekst: Linda en Albert Passies