Wil je een verrassende voorjaarstuin vol kleur? Dan is het een goed idee om tulpenbollen te planten in het najaar! Onder het mom ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’: met deze bollen zijn spectaculaire combinaties te maken, zowel in de border als in potten.

Tulpenmix

Neem plaats op het bankje en je voelt je als een kind in een snoepwinkel. Met massa’s tulpen creëer je het grootste effect, uiteraard kun je ze ook combineren met andere vroege voorjaarsbollen. Een tulpenmix in felle snoepkleurtjes gaat hier over in een rustgevend tulpenmengsel.

TIP: Maak gebruik van een overgangskleur, zoals hier met roze is gedaan. Op deze manier vloeien twee kleurenmengsels soepel in elkaar over.

‘Mistress’, ‘Curly sue’ en ‘Atilla’ tulp

Omdat dieppaars sterk contrasteert met roze, vormen ze een krachtige combinatie; de kleuren versterken elkaar en lijken nog intenser. De dieproze tulp ‘Mistress’ komt schitterend uit tegen de gefranjerde, paarse tulp ‘Curly Sue’ en de eveneens paarse tulp ‘Atilla’.

‘Happy generation’

De rode vlammen op de ivoorwitte bloemen maken tulp ‘Happy Generation’ heel schilderachtig. Dit type tulp met gevlamd kleurenpatroon was erg populair in de 17e eeuw en behoort tot de zogenaamde Rembrandt-tulpen. De rode vlamkleur van ‘Happy Generation’ komt hier terug in enkele felrode tulpjes. Het zorgt voor een speels en wat pittiger beeld.

Variabele tulp

De tulp ‘Hemisphere’ is variabel in kleur, deze kan zowel wit, roze als rood gevlamd zijn. Een groep met alleen deze tulpen oogt al heel levendig! Nog boeiender is het om tinten van deze tulp terug te laten komen, zoals hier met onder meer de gevulde tulp ‘Peach Blossom’ (roze met wit) en de tulp ‘China Town’ (lichtroze, groen gevlamd). Betoverend mooi!

TIP: Wees niet te zuinig met het uitstrooien van tulpenbollen: 20 bollen per m2 is lang niet gek.

Tulpen combineren

Roze, paars-zwart en rood, met een vleugje groen en wit… Deze gewaagde tulpencombinatie bij Kwekerij De Kleine Plantage zou je zelf niet gauw verzinnen maar oogt heel fris. Het recept? Tulp ‘Ronaldo’ (paars-zwart), ‘Abba’ (dubbel, rood), ‘Peach Blossom’ (dubbel, roze met wit), ‘Rococo’ (rood met groen), ‘Fantasy’ (roze met wit en groen), ‘Green Wave’ (roze met groen).

Lees meer  Nachtvorst! Dit doe je wel én niet in de tuin

TIP: Moeite met combineren? Frommel propjes van gekleurd papier en bepaal je favoriete kleurenmatch. Ga met die propjes naar de kweker of het tuincentrum.

Onder de foto lees je hoe je tulpenbollen kan planten.

Tulpenbollen planten in het najaar

  • Tulpenbollen gekocht? Plant ze zo snel mogelijk en leg ze zolang op een koele, droge plek.
  • Kies een zonnige plek in de border. In potten planten kan natuurlijk ook!
  • Plant de bollen in goede grond die – ook ’s winters – niet te nat is; dit om rot te voorkomen. Verbeter zandgrond eventueel eerst met wat compost en maak kleigrond zo nodig wat luchtiger door er wat zand doorheen te
  • Tulpenmengsel planten? Meng de bollen dan eerst goed in een emmer of kruiwagen.
  • Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen uit over de grond en plant je ze daar waar ze zijn gevallen.
  • Plant de bollen op zware grond twee keer zo diep als de bol hoog is (voor een bol van 4 cm hoog maak je een gat van 8 cm diep). Op zandgrond mag het gat wat dieper zijn; drie keer zo diep als de bol hoog is.
  • Is de grond droog en regent het nauwelijks? Sproei of giet de bollen dan na aanplant.

Meer info vind je op www.bloembol.org