Met of zonder sneeuw, kerstmis blijft een bijzonder feest, zeker ook voor tuinliefhebbers. Wat het is heerlijk om op een koude decemberdag met je snoeischaar speurend door je tuin te lopen op zoek naar materiaal voor je krans of decoratie. Klimop, hulst, sierappeltjes… van alles in bruikbaar en kun je prima aanvullen met takken van de bloemist.
Vogelvoer
Voor de vogels in de tuin moet je eigenlijk net zo goed zorgen als voor je tuinplanten. Besdragende bomen en struiken, een voedertafel of voederhuisje, vetbollen en een drinkschaal zijn allemaal belangrijk. Het is belangrijk om steeds min of meer op hetzelfde moment te voeren, zodat de vogels op je kunnen vertrouwen en geen kostbare energie verspillen met een tocht naar een lege voederplek.
Witte kerst
We mogen officieel pas van een witte kerst spreken als het zowel op eerste als op tweede kerstdag wit is buiten. Dat komt steeds minder vaak voor maar in 2010 was het nog raak. Niet overal in Nederland en België, maar wel op heel veel plaatsen. En als het dan gaat sneeuwen, ben je maar wat blij met zo’n versierde boom in je tuin!
Klassieker voor kerstmis!
Een klassieke kerstkrans is altijd mooi en blijft vrij lang goed. Gebruik een groene basis en verwerk daar toefjes rode bessen, sierappeltjes en dennenappels in. Je kan ook wat bont blad gebruiken dat ervoor zorgt dat de krans enigszins oplicht. Herhaling is de kracht van een kerstkrans. Je kan veel verschillende materialen gebruiken maar deze materialen worden wel steeds herhaald.
Kerstrozen
In principe bloeien kerstrozen helemaal niet met kerstmis, dus eigenlijk zouden ze beter winterrozen kunnen heten. Toch zetten we Helleborus niger juist met kerst graag op tafel en dat kan ook omdat ze door de kwekers worden voorgetrokken zodat ze ‘op tijd’ bloeien. Na de feestdagen kun je de planten op een vorstvrije dag gerust in de tuin zetten, dan kun je er nog vele jaren van genieten, alleen niet met kerstmis maar wel in februari.
Meer kerstdecoratie in ons nieuwe tuinmagazine. Bestel hem hier!