Mijn grootvader leerde het mij al toen ik een kleine jongen was. Na jarenlang zelf tuinieren kan ik niet anders dan het met hem eens zijn: afharden is zo ontzettend belangrijk als je een teelt goed wilt starten.

Door goed en degelijk af te harden, zorg je voor stevigere planten die beter zijn opgewassen tegen de invloeden van Moeder Natuur. De jonge planten gaan niet meteen gebukt onder de eerste windvlaag of regenbui. Ze blijven rechtop staan en zijn ook gezonder heb ik ondervonden. Ze groeien meestal uit tot uit de kluiten gewassen planten, die een niet onaardige oogst garanderen. Niet altijd uiteraard, want je hebt niet op alles vat. Maar vaak weet ik dat ik op z’n minst sneller zal oogsten en minder problemen zal hebben gedurende de hele teelt.

afharden, de moestuin van angelo, moestuin, angelo dorny, tuinseizoen

Door afharden maak je planten sterker

Ja, afharden maakt echt een wereld van verschil. En het is niet eens moeilijk. Door je planten af en toe al een keertje buiten te zetten in april, op een beschut plekje en een zonnige dag, ben je de planten al sterker aan het maken. Vermijd dan wel direct zonlicht en zet de planten niet vol in de wind. Je wilt ze natuurlijk niet meteen blootstellen aan alle gevaren. Overdag buiten, ’s nachts weer binnen. En zo gaat dat een paar weken gedurende de hele maand april.

afharden kas, afharden, angelo dorny, de moestuin van angelo

Een nachtje buiten

Als je een kas hebt, dan kun je veel van die planten zelfs ’s nachts al een keertje laten staan. Als het niet gaat vriezen uiteraard, want zowat alle zomergroenten zijn niet winterhard. Ik heb ondervonden dat tomaten, maar ook courgettes, pompoenen, komkommers en augurken net sterker worden door af en toe blootgesteld te worden aan schommelende dag- en nachttemperaturen. Pepers en paprika’s zijn wel echte koukleumen, dus daar ben ik iets voorzichtiger mee.

Lees meer  Lente-ui zaaien voor oogst in het voorjaar

 

Angelo Dorny is moestuinier én groenredacteur. Hij schreef acht boeken, is de groenspecialist van de Vlaamse zender Radio 2 en post wekelijks nieuwe vlogs op zijn YouTube-kanaal. Hij leidt je door alle seizoenen in de moestuin. Meer weten? Kijk op tv.angelodorny.be en www.angelodorny.be.

 

Lees ook: Verspenen doe je zo