Als je met één voet negen madeliefjes kan bedekken, is de lente begonnen. Meestal is dat zo in mei, al duiken de lieflijke bloemetjes het hele jaar door op. Wist je ook al dat zowel de bloemen als het blad eetbaar zijn? En dat er hele mooie tuinvormen zijn?

Familie van?

Het madeliefje (Bellis perennis) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae), waartoe veel bekende tuinplanten behoren, zoals de Aster, Rudbeckia, Solidago, Tragopogon, Echinops en Bidens. Het gewone weidemadeliefje is de enige uit het Bellis-geslacht dat bij ons in de natuur voorkomt. Andere soorten uit het geslacht zijn onder meer Bellis annua, Bellis caerulescens, Bellis hybrida en Bellis rotundifolia.

Bloemenkransen rijgen

Het uiterlijk van dit bekende bloemetje heeft waarschijnlijk weinig uitleg nodig. Wie rijgde er vroeger immers geen kransjes van de bloemetjes met kenmerkende gele hartjes en kleine, witte bloemblaadjes (met soms een roze blush)? De één is er helemaal weg van, de ander ziet het gewone madeliefje in het gazon als ‘onkruid’ omdat de bladrozetten steeds meer terrein innemen. Als het plantje het naar zijn zin heeft, kan hij zich inderdaad flink uitbreiden. Maar of dat erg is?

Wat wist je nog niet over dit zeer bekende en schattige bloempje. Vind het in het mei nummer van TuinSeizoen.

Bestel nu het mei 2023 nummer van Tuinseizoen

Lees meer  Gazon bemesten