Wil je zelf je gras zaaien voor een nieuw gazon? Pak dit tuinklusje dan in de juiste periode op en bereid de grond goed voor.

De periode om gras te zaaien

Maart t/m mei of augustus t/m oktober zijn de beste maanden om gras te zaaien. Kies een windstille dag om te zaaien en doe dit liever niet tijdens een heel droge periode. De zaden hebben immers water nodig om te kunnen kiemen. Bovendien zijn je nieuwe grasplantjes straks afhankelijk van het water in de oppervlakte van de grond; hun wortels zijn nog te klein om zelf water uit de diepere grondlagen te halen.

gazon grond bewerken

Voorbereiden grond voor nieuw gazon

Een nieuw gazon aanleggen, begint met een goede voorbereiding van je grond. Alleen dan ontstaat er een goede basis voor een mooi en sterk grastapijt. Een paar tips om je grond klaar te maken voor het gazon:

  • Spit de grond maar doe dit niet te diep! Anders zal het gazon achteraf verzakken en nooit egaal zijn.
  • Verwijder grote stenen en oneffenheden en bemest de grond.
  • Egaliseer de grond met een hark.
  • Stamp de aarde voorzichtig aan.
  • Hark de grond vervolgens nog één keer na.

Kies het juiste graszaad

Het graszaad dat het meest geschikt is voor jouw tuin, hangt af van het soort gazon dat je wilt aanleggen. Kies je een siergazon of speelgazon, of ligt je gazon in de schaduw? Dat bepaalt bijvoorbeeld of je grove, fijne of juiste gecombineerde grassoorten nodig hebt. Op de verpakkingen van de grasmixen vind je voor welk soort gazon de mix geschikt is.

Lees meer  Het verzorgen van je gazon: de werkkalender

gras zaaien, gazon, gras

Nieuw gras zaaien

Ga je het gras eenmaal zaaien, volg dan goed de aanwijzingen op de verpakking. Dit zorgt ervoor dat je niet te dik of juist te dun zaait. Houd bovendien wat graszaden achter, zodat je bij kunt zaaien op plekken waar het gras niet goed opkomt.
Zaai tegen de windrichting in en er dan nog eens dwars eroverheen. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien. Je kunt eventueel ook een zaaiwagentje gebruiken. Gebruik langs de randen van het gazon wat extra graszaad zodat je een stevige rand krijgt.

Graszaden harken, aanrollen en water geven

Nadat je het nieuwe gras gezaaid hebt, hark je de zaden voorzichtig in. Daarna rol je ze nog eens lichtjes na of stamp je de grasmix voorzichtig aan.
Geef regelmatig water met een fijne broeskop. Na veertien dagen kiemt het graszaad. Bij acht centimeter mag het gazon voor het eerst gemaaid worden. In de beginperiode heb je misschien veel onkruid in het gazon, maar dit wordt minder bij regelmatig maaien. Loop in het begin niet over de grasmat, de plantjes zijn nog te kwetsbaar.

gras zaaien, zaad, gazon, verzorging

Mos in het gazon

Vind je allemaal mos in het gazon? Dat kan komen door kalkgebrek, maar er zijn meer oorzaken. Informatie over oorzaken en oplossingen vind je in het artikel Mos in het gazon.

Hoe is het gras zaaien gegaan?

We zijn nieuwsgierig! Met bovenstaande tips komt het vast helemaal goed met je nieuwe gazon, maar natuurlijk zijn we wel benieuwd hoe het gras zaaien je is vergaan. Ben je nog ergens tegenaan gelopen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Lees meer  Paddenstoelen uit je gazon verwijderen

Meer weten over het gazon onderhouden?