Met de juiste planten kun je de hoeveelheid werk aanzienlijk beperken en tegelijkertijd een prachtige tuin creëren. Al brengen vaste planten de meeste kleur in de tuin, ze vragen vaak ook het meeste onderhoud. Een juiste plantenkeuze scheelt veel werk: geen omvallers, woekeraars of ziektegevoelige zorgenkindjes, maar sterke planten die zich netjes gedragen en lang mooi blijven.

Aangeplant in strakke vakken is een klusje als terugknippen na de bloei snel gedaan. Mooie ‘vakkenvullers’ zijn lavendel, vrouwenmantel (Alchemilla), Zeeuws knoopje (Astrantia), diverse tuingeraniums en vaste salvia’s. In de schaduw kun je Brunnera, Helleborus, hosta’s, Rodgersia en varens aanplanten, allemaal soorten met aantrekkelijk blad.

Lage siergrassen
Randplanten als purperbladige Heuchera, de grasachtige Liriope muscari en Ophiopogon planiscapus ’Niger’ met zijn zwarte blad doen het goed als strook langs de bestrating. Daar kun je ook lage siergrassen en zeggen (Carex) gebruiken. Siergrassen staan meestal graag zonnig en droog, terwijl Carex juist meer vocht en schaduw prefereert.

Hou je meer van een natuurlijkere beplanting? Maak dan een border met vaste planten in flinke groepen. Je kunt bovengenoemde soorten combineren met stevige hoge soorten als Acanthus, zonnehoed (Echinacea), daglelie (Hemerocallis) en de kortlevende, maar langbloeiende paarse Verbena bonariensis.

Ook minder bekende soorten zijn de moeite waard, zoals Baptisia met blauwpaarse lupinebloemen, Gillenia trifoliata met witte bloempjes in rode kelkjes, Kalimeris incisa met asterachtige bloemetjes of hoge Veronicastrum virginicum met opgaande aren.

Zonnige prairieborder
Een weelderige prairieborder zou op een zonnige plek ook een goede optie zijn. Hierbij beconcurreren hoge wuivende grassen als Miscanthus en bloemplanten (zoals Echinacea, Helenium, Rudbeckia, Sanguisorba) elkaar om groeiruimte, waardoor een gesloten plantendek ontstaat en onkruid geen kans krijgt. Wieden, bemesten of water geven zijn nauwelijks nodig. Het jaarlijkse onderhoud bestaat uit het afknippen van de afgestorven plantenresten in het voorjaar.

Lees meer  Beplanting onder walnotenboom

Vroege bolletjes zorgen voor lentebloei, terwijl de prachtige silhouetten van de grassen de border ’s winters interessant houden.