Bescherm vorstgevoelige planten en pas geplante wintergroene struiken en coniferen niet alleen tegen vorst, maar ook tegen ochtendzon en koude oostenwind. Zon kan, net als wind, in combinatie met vorst veel schade aan bladhoudende planten veroorzaken omdat het blad dan snel uitdroogt.

In beide gevallen verdampen de bladeren water, maar omdat de wortels in de bevroren grond staan, kunnen deze geen water opnemen met uitdroging als gevolg.

Dennentakken

Vaste planten kun je eenvoudig afdekken met dennentakken – de afgedankte kerstboom is hiervoor ideaal – of met stro, droog blad (bijvoorbeeld van beuk of eik) of boomschorssnippers. Zorg wel dat dit losse materiaal op zijn plek blijft liggen. Dat kan door rondom de vorstgevoelige plant kippengaas te zetten en hierin het stro, blad of de schors aan te brengen.

Geen noppenfolie!

Struiken en coniferen bescherm je het beste met vliesdoek, jute, rietmatten of matten van wilgentenen. Gebruik als langdurig winterdek liever geen noppenfolie; dit materiaal ademt niet en kan – als de zon erop schijnt – juist brandwonden op de bladeren geven.

Houd ook je camelia in de gaten wanneer het  vriest.

Lees meer  Regenwater opvangen in de tuin