Mulchen in de zomer zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt, waardoor de plant meer weerstand tegen ziekten heeft. Een lange periode van warm en droog weer kan sommige planten  namelijk gevoeliger maken voor meeldauw.

 

Geef water via de grond

Vooral tijdens een periode van warm en droog weer kunnen planten opeens last krijgen van meeldauw. Soorten als Phlox en Monarda (foto) zijn er bijvoorbeeld heel gevoelig voor. Mulchen kan helpen dit te voorkomen. Geef planten bij droogte extra water en sproei daarbij over de grond en niet over het blad (op nat blad kiemen schimmelsporen snel). Of gebruik een druppelslang die je rondom je planten legt.

 

Mulchlaag rondom de voet aanbrengen

Het helpt ook om een mulchlaag rondom de voet van de plant aan te brengen. Daardoor blijven de wortels koel en wordt het vocht beter in de bodem vastgehouden. Sproei de grond eerst goed nat en breng dan een mulchlaag aan, van minstens 5 cm dik.

 

Mulchen kan met verschillende materialen

Mulchen kan met allerlei materialen, zoals compost, cacaodoppen of schorssnippers. Zelfs een flinke laag fijn grind kan als mulchlaag dienen, bijvoorbeeld in een droge of mediterrane tuin. Maar meestal wordt compost als mulchlaag gebruikt. De wormen werken dat langzaam de bodem in, waar het tot humus wordt omgezet. Dat verbetert de structuur van de grond en bovendien zorgt de compost voor een gezond bodemleven.

Bekijk hier meer tuintips bij warm weer.

Lees meer  Maak je tuin klaar voor vakantie!