Heb je door late nachtvorst te maken met een bevroren hortensia? Kijk dan goed of het blad alleen wat bruin gekleurd is of dat delen onherstelbaar beschadigd zijn.

Bevroren hortensia met zwarte takken

Bekijk na een late nachtvorst je boerenhortensia goed om te bepalen welke gedeeltes echt bevroren zijn; deze zijn uitgedroogd en zwart van kleur. Deze bevroren takken zijn helaas niet meer te redden en kun je het beste wegsnoeien. Knip ze zo mogelijk terug tot net boven een gezond paar knoppen.

Een hortensia met veel vorstschade geeft helaas veel minder bloemen. Tenzij het een nieuwe-generatie-hortensia is, zoals bijvoorbeeld hortensia ‘Forever and Ever’. Dit type hortensia’s bloeit namelijk ook op nieuw gevormde takken!

 

Bruin blad na nachtvorst

Zijn alleen de randen van het blad wat bruin, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je hortensia is gewoon geschrokken van het koude weer. Dit trekt waarschijnlijk weer bij.

 

bevroren hortensia

Voorkom vorstschade aan je hortensia

De knoppen van gewone hortensia’s (ofwel boerenhortensia’s) lopen al vroeg uit en zijn daardoor gevoelig voor vorst.

Natuurlijk wil je het liefst voorkomen dat je planten vorstschade oplopen. Staan jouw hortensia’s in de volle grond? Bescherm ze dan met vliesdoek zodra er late nachtvorst is voorspeld. Heb je een hortensia in pot? Zet deze dan tijdig even op een vorstvrije plek, bijvoorbeeld in de berging.

Je tuin bij nachtvorst

Weet je wat jij voor je tuin kan doen als er (late) nachtvorst wordt voorspeld? Wij helpen je op weg met onze tuintips bij nachtvorst.

Lees meer  Water geven in de tuin