Bieslook (Allium schoenoprasum) is een van de kruidenplantjes die heel vroeg in de lente alweer uitlopen. En makkelijk is het ook!

Bieslook is een overblijvend bolgewasje dat elke winter overleeft, geen moeite heeft met een plekje in de schaduw en liever in rijke dan in arme grond groeit.
Geen tuin? Geen probleem: dan zet je bieslook gewoon in een pot. Neem wel een ruime pot en meng door de potgrond een theelepel gelkorrels (die kunnen namelijk vocht vasthouden zodat je bieslookplantjes niet zo snel te droog komen te staan).

Zowel in tuincentra als op de wekelijkse markt kun je plantjes in pot kopen die je in je tuin of in een pot uitplant. Maar je kunt bieslook ook prima zaaien. Doe dat in het voorjaar in een zaaitray. Als de plantjes zo’n 12 cm hoog zijn, plant je de zaailingen in plukjes van ± 10 stuks uit.

Bieslook heeft een zachte uiensmaak en wordt door mensen die niet gecharmeerd zijn van uien vaak wel gewaardeerd. Ook de meeste kinderen lusten bieslook. Bieslook gebruik je bij voorkeur vers, als je het droogt verliest het zijn smaak en structuur. Invriezen kan wel. Overigens, de leuke roze bloemen kun je ook eten!

Smakelijk bieslook ideetje? Probeer dan eens:
Worteltjes met honing en bieslook
Voor 4 personen

Ingrediënten
500 g worteltjes
zout
15 g boter
1 tl honing
2 el gesnipperde bieslook
Tabasco
6 el yoghurt

Bereiding
Maak de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes. Kook de worteltjes in kokend water met wat zout beetgaar en giet af. Roer de boter en de honing door de worteltjes en verwarm het mengsel kort op een hoog vuur. Schud de worteltjes om tijdens het verwarmen. Doe de worteltjes in een schaal en roer de bieslook, een paar drupjes Tabasco en de yoghurt erdoor en serveer meteen.

Lees meer  K(l)eurig opgepot