Warme zomerdagen worden bij ons nogal eens afgesloten met een stevige onweersbui. Kijk bijtijds of je planten goed aangebonden zijn, zodat ze niet knikken of omwaaien.

Planten die eenmaal plat gewaaid zijn krijg je zelden weer in model. Hoe goed je ze ook probeert aan te binden, toch blijven er vaak scheve stengels en rare knikken inzitten. Het is dus veel slimmer om dat aanbinden bijtijds te doen, voordat het noodweer losbarst!

• Vooral hoge planten zijn gevoelig voor omwaaien, zoals veel Heleniums, helianten, Phlox., Persicaria enzovoorts. Zet er bijvoorbeeld wat extra steunboogjes voor.
• Planten met grote bloeiwijzen kunnen ook wel wat steun gebruiken, zoals riddersporen en zonnebloemen. Je kunt de stengels individueel stutten met een bamboestok.
• Ook hortensia ’Annabelle’ (foto) met haar grote bloemhoofden is een plant die snel topzwaar wordt. Hou de pol bij elkaar door rondom een paar bamboestokken te zetten, waartussen je stevig tuintouw spant. Zo belanden die prachtige witte bloemhoofden niet op de grond.

Lees meer  Bevroren hortensia's: knip de zwarte, verdroogde delen weg