Zomerbollen plant je vanaf eind april. Wil je dit jaar wel eens wat anders dan dahlia’s en gladiolen, kies dan een van deze bijzondere zomerbollen:

1. Eucomis (ananasplant, kuiflelie)

Deze zomerbol met zijn grappige bloeiwijze doet het goed in potten op het terras of balkon, maar is ook geschikt voor in de border. Eucomis is erg in trek bij bijen en vlinders, want de bloemen produceren veel nectar. Van de bollen kun je jarenlang plezier hebben, als je ze vorstvrij overwintert. Tip: Bedek de bollen na het planten met een dun laagje grond.

 • Bloei: juli-augustus
 • Hoogte: 30-60 cm
 • Standplaats: volle zon
 • Aanraders: Eucomis bicolor (groen), Eucomis bicolor ’Alba’ (wit), Eucomis comosa (synoniem E. punctata) (variabele soort met witte, roze en groene tinten).

Eucomis - zomerbollen

2. Zantedeschia (aronskelk)

In een pot is Zantedeschia, ook bekend als Calla, het makkelijkst te houden. Je kunt de knollen dan binnenshuis opkweken en vanaf half mei buiten zetten waar je van juli tot in oktober van de bijzondere bloei kunt genieten. Niet de bloeiwijze, maar de trechtervormige bloemschede eromheen is het meest decoratief. Ook de egaal groene of gespikkelde, speervormige bladeren zijn de moeite waard. Zowel als kamerplant of als kuipplant buiten houdt Zantedeschia van een vochtige atmosfeer.
Tip: Geef tijdens de groei- en bloeiperiode voldoende water en mest.

 • Bloei: juli-oktober
 • Hoogte: 30-90 cm
 • Standplaats: volle zon-halfschaduw, vochtige atmosfeer
 • Aanraders: Zantedeschia aethiopica (wit, groenblijvend), Zantedeschia ’Black Eyed Beauty’ (crème met zwart hart), Zantedeschia ’Cameo’ (zalmroze), Zantedeschia elliottiana (goudgeel), Zantedeschia rehmannii (roze).

Zantedeschia - zomerbollen

3. Oxalis (geluksklaver)

Heel schattig zijn de bloempjes van geluksklaver die meestal zachtroze zijn en die zich openen zodra de zon schijnt. Alleen Oxalis regnellii bloeit wit; de kleine vijftallige bloemen steken bij deze soort mooi af tegen de groene klaverblaadjes. Oxalis is makkelijk en mooi. Je hebt er het hele tuinseizoen plezier van, want ook het blad oogt erg aantrekkelijk.

 • Bloei: juni-september
 • Hoogte: 15-25 cm
 • Standplaats: zon-halfschaduw
 • Aanraders: Oxalis deppei (rozerood), Oxalis deppei ’Iron Cross’ (groen blad met purperen basis), Oxalis regnellii (wit), Oxalis adenophylla (roze bloei, grijs blad).
Lees meer  Max Besems startte eigen voedselbos

oxalis - geluksklaver

4. Hymenocallis (Ismene)

Wil je een blikvanger in de border of in een pot op het terras? Plant dan eens enkele Hymenocallis-bollen. Dit bolgewas, dat van oorsprong uit Peru komt, is verwant aan Amaryllis en dat is goed te zien aan de bloemen.

 • Planttip: Zorg dat de bol net onder de grond zit en de hals net boven de grond.
 • Bloei: juli-augustus
 • Hoogte: 30-80 cm
 • Standplaats: Zon
 • Aanraders: Hymenocallis harrisiana (ijle, spinachtige bloemen), Hymenocallis festalis ’Zwanenburg’ (wit en heerlijke geur), Hymenocallis ’Sulphur Queen’ (zachtgeel).

Hymenocallis - zomerbollen

6. Crinum x powellii (haaklelie)


De grote trompetvormige bloemen van Crinum x powellii gaan pas laat in de zomer open maar dan heb je ook wat; ze zijn een plaatje om te zien en geuren heerlijk! Dit bijzondere bolgewas kan op een warme, beschutte plek tot 120 cm hoog worden. Plant de bollen zo’n 45 cm uit elkaar, of – beter nog – plant ze in potten die je vorstvrij overwintert.
Planttip: Zorg ervoor dat de hals net boven de grond steekt, zoals bij het oppotten van Amaryllis. Bloei: augustus-september
Hoogte: 60-120 cm
Standplaats: Zon
Aanraders:
Crinum x powellii (roze), Crinum x powellii ’Album’ (wit)

haaklelie

7. Galtonia (Kaapse hyacint)


Houd je van geurende planten? Dan is Kaapse hyacint zeker een aanrader! Op een warme, beschutte plek is Kaapse hyacint ’s zomers een opvallende verschijning. Bij Galtonia candicans – de meest bekende soort – verschijnen aan de lange bloeistengel soms wel meer dan twintig witte, hangende klokjes die een heerlijke geur verspreiden.
Bloei: juli-augustus
Hoogte: 90-120 cm
Standplaats: volle zon-halfschaduw
Aanraders: Galtonia candicans, Galtonia viridiflora (groen met wit)

Lees meer  Amaryllis verzorgen

kaapse hyacint

8. Tulbaghia violacea (Kaapse knoflook)


Een sierlijke en subtiele kuipplant is Tulbaghia violacea. In de border op een droog plekje in de volle zon doet deze uit Zuid-Afrika afkomstige plant het ook goed, alleen is hij dan moeilijker te overwinteren. Tulbaghia is verwant aan knoflook en wordt daarom ook wel Kaapse knoflook genoemd. Tulbaghia heeft niet veel water nodig, alleen tijdens de bloei. Ook kan hij met weinig mest toe. Heb je dit bijzondere knolgewas al meerdere jaren in pot of border staan? Geef hem dan alleen mest zodra de groei weer begint.
Bloei: juli-september
Hoogte: 30-60 cm
Standplaats: volle zon
Aanraders: Tulbaghia violacea (violetpaars), Tulbaghia violacea ’Alba’ (wit), Tulbaghia violacea ’Silver Lace’ (blad met witte rand)

tulbaghia violacea

9. Roscoea (gemberorchidee)


De exotisch ogende bloemen van gemberorchidee doen denken aan orchideeën. Deze bijzondere planten komen tevoorschijn uit wortelstokken; plant deze minimaal 10 cm diep in humusrijke, goed doorlatende grond. Van Roscoea zijn verschillende soorten verkrijgbaar, met bloemkleuren van lichtgeel en wit tot roze, purper en lila. Een pluspunt is dat ze redelijk winterhard zijn, bescherm ze het eerste jaar na aanplant wel tegen vorst. Ze kunnen niet tegen natte grond.
Bloei: juni-augustus
Hoogte: 20-30 cm
Standplaats: Ze zijn het meest geschikt voor een plek in de halfschaduw, maar ze doen het ook goed in de zon.
Aanraders: Roscoea auriculata (purper met wit hart), Roscoea auriculata ’Beesiana’ (crème, paars gestreept), Roscoea cautleoides (lichtgeel), Roscoea purpurea (lila).

roscoea

10. Ixia


Vaak wordt beweerd dat Ixia zowel in het najaar als voorjaar kan worden aangeplant, maar in ons klimaat is dit knolgewas maar matig winterhard. Wil je geen risico nemen, plant de knolletjes dan in april of begin mei in potten of op een zonnige plek in de border. De stervormige bloemen staan aan lange aren, geuren heerlijk en zijn ook geschikt voor in een vaas. Ixia is verkrijgbaar in verschillende bloeitinten: wit, geel, roze, rood en violet.
Bloei: juni-augustus
Hoogte: 30-45 cm
Standplaats: volle zon
Aanraders: Ixia ’Rose Emperor’ (zacht roze), Ixia ’Giant’ (wit met donker hart), Ixia ’Swanbury Mix’ (gemengde kleuren)

Lees meer  Verbena stekken

ixia - zomerbol