April is een maand vol beloften voor het nieuwe tuinseizoen. Bomen en struiken ontluiken en vaste planten schieten de grond uit; je ziet de tuin met de dag groener worden. Behalve al dat prille groen biedt de tuin nu ook een explosie aan kleur! In je tuin vind je onder andere deze prachtige bloeiende planten in april.

Bloeiende planten in april in pastelkleuren

Wie wordt niet blij van de uitbundige bloesem van Japanse sierkers, magnolia en allerlei fruitbomen? Ook de kerspruim is deze maand een blikvanger, net als de parelstruik en Rhododendron ’Praecox’. In je tuin zorgen deze bloeiende planten in april voor de meest schitterende pastelkleuren.

Prunus cerasifera ’Nigra’ (kerspruim)

Prunus cerasifera ’Nigra’ (kerspruim)

Een van de eerste Prunussen die hun uitbundige voorjaarsbloesem tonen, is deze kerspruim. De zachtroze open bloempjes gaan soms al open voordat het purperrode blad uitloopt. Jammer dat deze boom maar zelden rode vruchtjes geeft; deze houden het midden tussen een kers en een pruim en smaken heerlijk zoet.
Bloei: april | hoogte: 6-8 m | standplaats: zon-halfschaduw

Exochorda racemosa (parelstruik)

Exochorda racemosa (parelstruik)

Deze bloeiende planten in april kenmerken zich door de parelwitte bloemen. Wanneer de Exochorda racemosa zijn bloemen opent, is het een oogverblindende verschijning. Deze opgaande tot 3 m hoge struik, met aan de top mooi overhangende takken, is dan één bloemenzee. Plant de parelstruik op vochthoudende, voedzame grond en snoei jonge exemplaren regelmatig om een volle struik te krijgen.
Bloei: april-mei | hoogte: 3 m| standplaats: zon-halfschaduw

Rhododendron ’Praecox’ (voorjaarsazalea)

Rhododendron ’Praecox’ (voorjaarsazalea)

Eigenlijk hoort de Rhododendron Praecox niet in het rijtje van bloeiende planten in april thuis. Vaak staat deze rododendron namelijk al in maart in bloei. De vroege bloei heeft wel een nadeel; één late nachtvorst en de lila bloemen kleuren bruin… Zoals alle rododendrons houdt ook deze van humeuze grond en halfschaduw. Is de grond vochtig genoeg, dan kan hij ook op een zonnige plek.
Bloei: maart-april | hoogte: 2m | standplaats: halfschaduw-zon

Bloeiende vaste planten in april

Deze bloeiende planten in april zijn zo lieflijk dat je graag door de knieën gaat om de bloempjes van dichtbij te zien.

Lees meer  Duurzame tuin: Tips van een ontwerper

Lathyrus vernus (pronkerwt)

Lathyrus vernus (pronkerwt)

Als je de lila bloempjes van deze pronkerwt van dichtbij bekijkt, zie je de gelijkenis met de eenjarige, heerlijk geurende lathyrus. Deze polvormende vaste lathyrus blijft echter laag. Geschikt voor humeuze grond en voor voorin de border.
Bloei: april-mei | hoogte: 45 cm | standplaats: zon-halfschaduw

Primula auricula (aurikel)

Primula auricula (aurikel)

Het is niet een van de makkelijkste bloeiende planten in april. Aurikels verlangen vochtige, goed doorlatende grond, geen felle middagzon en ’s winters bescherming tegen regen – maar wat zijn ze schattig! In Engeland is het een echte verzamelaarsplant, dankzij de verkrijgbaarheid in talloze kleurcombinaties.
Bloei: april-juni | hoogte: 20 cm | standplaats: halfschaduw

Dicentra spectabilis, gebroken hartje, bloeiende planten in april

Dicentra spectabilis (gebroken hartje)

Niet alleen de hartvormige bloempjes zijn een plaatje, ook hoe ze op een rijtje aan de over buigende bloeistengels hangen!
Bloei: april-mei | hoogte: 80 cm | standplaats: halfschaduw

Phlox subulata (borstelvlambloem)

Phlox subulata (borstelvlambloem)

Op een warme plek in goed doorlatende, wat droge grond vormt deze kruipende phlox snel een dicht tapijt, in april geheel bedekt met kleine sterretjes.
Bloei: april | hoogte: 10 cm | standplaats: zon

 

Benieuwd welke bloeiende planten je nog meer in april in je tuin kan tegenkomen? Lees het complete artikel in Tuinseizoen april 2021. Of lees hier welke tuinklusjes je in april kan oppakken.