April kan een beetje kwakkelen. Een hagelbui tijdens een stralende dag, ’s ochtends wéér autoruiten krabben… Maar daar tussendoor kunnen de handen nu volop uit de mouwen. Liefst met een portie lentezon! 

Het tuinklusje van april: mediterrane planten snoeien
De meeste snoeiklussen zitten er al op, want die heb je eind winter of begin voorjaar gedaan toen de planten in rust waren. Voor mediterrane planten, zoals rozemarijn, salie en vijg, gelden andere regels. Door hun zuidelijke afkomst zijn ze een tikje vorstgevoelig. Snoei je ze te vroeg in het seizoen, dan loop je de kans dat ze tijdens milde periodes uitlopen en juist dat jonge loof is erg gevoelig voor (late) nachtvorst. Als vuistregel geldt dat je ongeveer 5 tot 6 weken voor ijsheiligen mag beginnen te snoeien, dus vanaf begin april. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het op het moment van snoeien niet vriest.

Tip: Planten die al vorstschade hebben opgelopen, kun je beter ongemoeid laten tot het gevaar voor vorst helemaal geweken is. Stel snoeien dan uit tot half mei.

Nog meer tuinklusjes

Tuinklusje 1
Geef potplanten een oppepper door ze te verplanten naar een iets grotere pot met verse aarde. Schud de kluit voorzichtig uit. Juist rondom de wortels zit de meest uitgeputte grond.

Tuinklusje 2 
Zaai eenjarigens zomerbloemen zoals Oost-Indische kers en afrikaantjes direct in de volle grond.

Tuinklusje 3
Snoei winterbloeiende heesters nu licht bij. Haal uitgebloeide bloemen en kruisende takken weg. Een open, luchtige structuur is het mooist.

Tuinklusje 4
Knip afgestorven resten van vaste planten en siergrassen terug. Strooi de fijn geknipte resten bij voorkeur als mulchlaag tussen de planten of gooi ze op de composthoop.

Lees meer  Forsythia snoeien

Tuinklusje 5
Mulch borders, hagen en rozen met organische mest. Het geeft je borders een serene aanblik omdat het voor eenheid zorgt. Daarnaast worden er voedingsstoffen aan de grond toegevoegd en helpt het om onkruid te onderdrukken.

Tuinklusje 6
Het is nu een goed moment om het gazon in te zaaien. Vergeet niet regelmatig te sproeien als het weinig regent.

Tuinklusje 7
Als je onkruid meteen vanaf het begin van het seizoen een beetje onder de duim houdt, voorkom je dat het uit de hand loopt.

Tuinklusje 8
In deze tijd van het jaar, wanneer het heldere licht en het mooie weer de levendigheid van bloemen versterken, kunnen we niet genoeg kleur in de tuin hebben. Zorg daarom voor potten vol kleurige bloemen. Een gewone pot vol viooltjes zal altijd voor een vrolijk kleuraccent zorgen.

Tuinklusje 9
Heb je groepen narcissen die slecht hebben gebloeid? Markeer ze met een stok en een label zodat je er aan denkt ze in augustus te rooien, te delen en te herplanten. Geef ze nu regelmatig water met vloeibare plantenvoeding en laat de planten dan gewoon afsterven.

Tuinklusje 10
Dahlia’s en zomerbollen zoals Abessijnse gladiool, lelies en Crocosmia kun je eind april-begin mei op een zonnige plek in de border planten. Deze dankbare zomerbloeiers combineren mooi met vaste planten.

Tuinklusje 11
Grote pollen vaste planten kunnen nu worden gescheurd. Laat voorjaarsbloeiende soorten zoals longkruid echter met rust.

Tuinklusje 12 
Opgepotte en binnenshuis voorgetrokken dahlia’s kunnen pas na half mei naar buiten, maar de knollen kun je al na half april in de border uitplanten. Plant ze in goede, voedzame tuinaarde op een zonnige maar niet te droge plek en je hebt er tot de eerste nachtvorst plezier van.

Lees meer  Zaaddozen keizerskroon

Tuinklusjes voor andere maanden:

januari
februari
maart
mei
juni 
juli 
augustus
september
oktober
november
december