Bloembollen zorgen voor een kleurrijke en fleurige tuin. Wil je ook bloembollen planten, maar weet je niet zo goed hoe? Lees hier de 9 meest gestelde vragen om je op weg te helpen.

1. Wanneer moet ik bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Of uitgebloeide bollen-op-pot in april, zo kun je het volgende jaar weer genieten van de bloemen! Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is.

bloembollen in potten, bloembollen planten, tuinseizoen

2. Hoe plant ik bollen?

1. Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.
2. Graaf een gat met een spade of een bollenplanter.
3. Plant de bloembollen in het gat met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden.
4. Maak het gat dicht met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

3. Wat is de beste plantafstand en plantdiepte?

Er is een ezelsbruggetje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen plant. Houd voor de plantafstand 3x de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 3x de hoogte van de bol aan. Tulpen van 5 centimeter moeten dus 15 centimeter diep en 15 cm uit elkaar worden geplant.

Bloembollen planten, tuinseizoen

4. Wat is goede grond?

Bloembollen groeien en bloeien eigenlijk in elke grond, zolang de grond maar goed water doorlaat. In het eerste jaar is bemesten niet nodig omdat alle groeistoffen in de bloembol zitten.

Lees meer  Mediterrane planten

5. Moet ik de bloembollen na het planten water geven?

Geef de voorjaarsbloeiende bollen meteen na het planten water. Zo worden ze aangespoord om wortels te maken. Hoe eerder de wortels gevormd zijn, hoe beter de bloembol tegen kou en vorst kan. Bloembollen in potten hebben in de periode na het planten ook water nodig omdat de grond in potten sneller uitdroogt. Zomerbloeiende bloembollen hebben direct na het planten extra veel water nodig. Houd de grond in de tuin of in de potten/plantenbakken na het planten vochtig.

bloembollen planten, tuinseizoen

6. Komen bloembollen volgend jaar weer op?

Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

7. Kan ik ze bewaren?

Het beste is om de bloembollen zo snel mogelijk te planten. Als dit niet kan dan kun je de bollen even op een droog en koel plekje bewaren, zoals in de garage of kelder. Houd goed in de gaten of er door de hoge luchtvochtigheid schimmel op de bloembollen groeit. Als dit gebeurt laat je de bollen even drogen voor je ze in de tuin uitplant.

8. Kunnen bollen tegen sneeuw?

Sneeuw is geen probleem. Sneeuw isoleert juist en beschermt de bollen tegen vorst.

Bekijk ook: Hoe maak ik mooie combinaties met bloembollen?