Niet eerder was er op de Chelsea Flower Show een tuin te zien die volledig bestaat uit één plantenfamilie. Deze conceptuele tuin, waarin de erwt centraal staat, is dan ook uniek. Want alle toegepaste planten zijn hieraan verwant.

De erwt (Pisum sativum) – in Groot-Brittannië een geliefde groente – behoort tot de familie van de vlinderbloemigen. Tot deze zeer uitgebreide familie behoren niet alleen allerlei peulgewassen (zoals tuinbonen en sugar snaps), maar ook een groot scala aan planten met mooie bloemen zoals lupinen en lathyrus. Verrassend om te zien hoe gevarieerd een tuin met alleen vlinderbloemigen kan zijn en hoe druk de bloemen worden bezocht door bijen.

In deze met goud bekroonde showtuin verwijst trouwens alles naar de erwt, niet alleen de beplanting maar het hele ontwerp, dat is gemaakt door Catherine MacDonald, doctor op het gebied van de genetica. Ook Mendel, Lamborn en Bransom worden door haar met deze tuin geëerd. Deze drie mannen – uit drie verschillende eeuwen – hebben op cultureel, culinair en wetenschappelijk gebied een grote betekenis voor de erwt gehad.

Erwt, Chelsea Flower Show, concepttuin, peulvrucht, TuinSeizoen

Pad van cirkels

Alles in deze tuin verwijst naar de erwt, dus ook dit pad dat bestaat uit cirkels van verschillende formaten en op verschillende niveaus. Sommige cirkels zijn van beton, andere bestaan uit stalen roosters waarin afbeeldingen van peulen zijn verwerkt. Deze roosters laten regenwater en licht door, waardoor eronder ook ruimte is voor – uiteraard – vlinderbloemige planten. Al met al een speels geheel!

Peavilion

Het iets hoger gelegen paviljoen is, dankzij de in het oog springende gevel, dé blikvanger in deze showtuin. De gevel is gemaakt van 1300 groene aluminium cirkels van diverse formaten, ook weer geïnspireerd op de ronde vorm van de erwt. De entree wordt gevormd door een reuzecirkel en op het dak groeien erwtenplantjes. Dit zogenoemde Peavilion – een samentrekking van het Engelse pea (erwt) en pavilion (paviljoen) – herbergt een verzameling producten die uiteraard te maken hebben met de erwt. Weleens gehoord hoe een erwtenpeul openspringt? Om zoveel mogelijk zintuigen te prikkelen, is dit geluid in het Peavilion te horen.

Lees meer  4 x Bomen met prachtige herfstkleur

Gekleurd water

Drie waterelementen voegen een extra dimensie toe aan de tuin. Het water in deze bolronde vazen is gekleurd met een natuurlijke verfstof gemaakt van de bloemen van lathyrus. In een van de waterelementen is het water wat lichter van kleur, omdat hier ook nog citroenzuur aan is toegevoegd.

Erwt, Chelsea Flower Show, concepttuin, peulvrucht, TuinSeizoen

Frisgroen

De frisgroene tint van een erwt vormt de basiskleur in deze tuin; niet alleen in de beplanting, maar ook in de harde materialen zoals deze wand. Groen is een rustgevende kleur en die rust ervaar je hier dan ook. In een showtuin die gewijd is aan de erwt, mogen botanische wanddecoraties met afbeeldingen van deze groente uiteraard niet ontbreken.

Vrolijke lupinen

Bij ons zie je ze niet vaak toegepast, maar bij de Britten zijn lupinen erg populair. Ook op de Chelsea Flower Show kom je ze in veel tuinen tegen, omdat hun lange, opgaande bloeiaren veel kleur geven én omdat ze blijkbaar makkelijk in bloei zijn te trekken. Normaal gesproken bloeien ze pas ergens in juni en niet al in de derde week van mei… In deze showtuin staan ze echter niet alleen vanwege hun vrolijk gekleurde bloemen. Lupinen behoren net als de erwt tot de vlinderbloemigen.

Erwt, Chelsea Flower Show, concepttuin, peulvrucht, TuinSeizoen

Andere vlinderbloemigen in deze tuin

Lees ook: Erwten in de tuin