Bramenstruiken hangen boordevol heerlijke, rijpe vruchten. Je zou er zo een aantal willen plukken. Toch is het beter om eerst even rond te kijken voor je aan de slag gaat. Boswachters delen namelijk jaarlijks tientallen boetes uit voor wildplukken en de prijs daarvan loopt hoog op.

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt, maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) kunnen worden uitgedeeld.

Niet te veel
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt wildplukken meestal wel door de vingers gezien. Zolang het maar voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan een champignonbakje, maar je moet geen emmers vol plukken en buiten de paden lopen waar dat niet mag.

Gevaarlijk
Wildplukken is vooral verboden om de natuur te beschermen. ,,De bessen zijn voedsel voor de dierenā€, vertelt een woordvoerder van Staatbosbeheer in een interview met RTL nieuws. Hij vertelt verder dat het ook gevaarlijk kan zijn. Paddenstoelen zijn bijvoorbeeld vaak giftig en bramen kunnen door vossenuitwerpselen besmet zijn met vossenlintworm.

Bron: RTL Nieuws/ANP

Lees meer  In 5 stappen een tiptop border