Lenteklussen in de tuin zijn fijn, want dat betekent dat het lente is! 

Snoeien doet bloeien

Zomerbloeiende heesters die na de langste dag (21 juni) bloeien, snoei je in de lente. Denk aan bijvoorbeeld vlinderstruik, kamperfoelie, blauwe spirea (Caryopteris x clandonensis ’Heavenly Blue’), hertshooi en hibiscus. Snoeien helpt de planten een mooie volle vorm te houden. Door dood hout weg te knippen, krijgen frisse jonge takken bovendien meer kans om te groeien. Snoei nu ook: rozen en pluimhortensia’s.

snoeien in het voorjaar

Rondje bijvoeding

Vooral de wintergroene planten die de afgelopen maanden voor kleur in je tuin hebben gezorgd, beginnen nu aan kracht te verliezen. Beloon ze voor hun inspanningen met wat extra voeding. Het grote groeiseizoen is nog niet begonnen, zodat ze mooi kunnen bijtanken voor ze volop nieuwe scheuten en blaadjes gaan aanmaken.

snoeien in het voorjaar

Hangende kringloopwinkel

Een rondje ruimen en snoeien levert vast een aardige hoeveelheid mos, takjes en afgesneden siergras op. Leg die in een lege hangmand en tuinvogels zullen er een fijne bouwmarkt in zien om hun nestjes mee te bouwen. Gun je ze extra knusse nestjes, leg er dan ook het pluis uit de droger bij, of plukjes haar die je uit de vacht van je hond of kat borstelde. De bouw van een nestje meemaken, is een van de leukste tuinbelevenissen die er is. Het is een drukte van belang en je tuin komt er dubbel mee tot leven.

nestkast voor vogels

Heerlijke lentebloemen

Ligt alles er netjes en opgeruimd bij, dan oogt het waarschijnlijk nog een beetje kaal. Verlang je erg naar meer kleur in je tuin, dan zijn bollen op pot, zoals narcissen, druifjes en hyacinten de beste optie om snel zicht te hebben op bloemen en frisgroen blad. Verdeeld over de hele tuin vallen ze meestal weg. Zet ze liever in groepjes bij elkaar in je zichtlijnen vanuit huis voor het meeste effect. Vul ze aan met vrolijke violen en madeliefjes en je hebt in een handomdraai uitzicht op je eigen keurig verzorgde voorjaarsfeestje.

Lees meer  Planten stekken in september

voorjaarsbollen

Tips voor mooie combinaties met voorjaarsbollen vind je hier!

Bekijk hier nog meer leuke lenteklussen!