Ook in ons land kan de temperatuur ’s zomers af en toe flink stijgen. Een extra zitplekje onder een boom is dan heerlijk! Onder een bladerdak is het namelijk een paar graden koeler dan onder een parasol of zonnescherm.

Tijdens zomerse dagen merk je hoe prettig het is als je ook een tuinzitje in de schaduw hebt. En waar zit je lekkerder dan onder een boom? Zijn bladeren verdampen permanent water, waardoor de omringende lucht afkoelt. Daardoor is het onder een boom al gauw een paar graden koeler dan onder een zonnescherm of parasol, heerlijk tijdens een hittegolf!

Notenboom

Op boerenerven staat vaak een notenboom, die niet alleen noten levert en verkoelende schaduw geeft, maar ook de muggen op afstand houdt. Niet iedereen heeft echter ruimte voor zo’n forse boom.

Kleine tuin?

In een kleine tuin zou je een sierappel kunnen planten, of een Koelreuteria paniculata met een luchtige kroon, die mooi gefilterd licht doorlaat.

Dakplataan

Voor een strakke tuin is een dakplataan een goede optie. Wel moet je die jaarlijks in de winter snoeien om hem mooi plat te houden. Zo’n dakplataan is prachtig als solitair, maar je kunt er ook vier bij elkaar planten: dat levert een heerlijk koel plekje op voor een zitje of eettafel.

Lees hier hoe je een dakplataan snoeit.

Lees meer  Clematis Kasje van Basje