Verse bramen zijn heerlijk! Wil je in de zomer een overvloed aan sappige bramen in de zomer? Dan is het belangrijk dat je je bramenstruiken goed snoeit. In dit artikel leg ik je uit hoe je je bramen moet snoeien en waar je op moet letten bij bramen snoeien. Daarbij leg ik je stap voor stap uit hoe je aan de slag gaat. Zo kan het niet meer fout gaan!
Een bramenstruik in je tuin is een fantastische aanwinst. Bessen zoals frambozen en bramen zijn namelijk hartstikke makkelijk zelf te kweken. Of je nu houdt van vers geplukte bramen of een smaakvolle bramentaart, een gezonde bramenstruik zorgt elk jaar voor een heerlijke oogst. Zelf ben ik gek op verse bramenjam; heerlijk donker en zoet. De struiken zijn daarbij relatief makkelijk in de verzorging, al is het wel belangrijk dat je de plant regelmatig snoeit.
Waarom is bramen snoeien belangrijk?
Bramenstruiken snoeien is noodzakelijk om de plant gezond te houden, een goede oogst te bevorderen en de groei te beheersen. Een niet-gesnoeide bramenstruik vormt al snel een flinke wirwar van takken, wat zowel de kwaliteit van de vruchten als de toegankelijkheid van de plant vermindert. Daarbij kunnen bramen flink gaan woekeren als je ze de kans geeft. Door regelmatig te snoeien zorg je ervoor dat de plant netjes op zijn plek blijft staan.
Met de juiste snoeitechniek stimuleer je nieuwe scheuten die de vruchten van volgend jaar dragen. Bovendien zorg je ervoor dat de plant goed belucht blijft, wat schimmelvorming voorkomt.
Wanneer moet je bramen snoeien?
Het beste moment om bramen te snoeien is in de herfst- en wintermaanden, zolang het niet vriest. Snoei je wel als het vriest, dan kunnen de snoeiwonden niet goed genezen en dat kan voor infecties of schimmels zorgen. Ook kan de plant verzwakt raken. Vlak na de oogst kun je al beginnen met snoeien, maar je kunt ook tot het eind van de winter wachten en pas in januari of begin februari snoeien.
Tess legt uit: zo snoei je stap voor stap een bramenstruik
Snoeien is echt niet zo lastig als de meeste artikelen misschien doen lijken. Belangrijk is vooral dat je, als je twijfelt, niet te veel wegknipt. Je snoeit bramen ongeveer hetzelfde als frambozen. Het snoeien van een bramenstruik vereist een paar simpele stappen:
1. Verwijder oude takken. Knip alle takken weg die vrucht hebben gedragen. Deze zijn vaak donkerder van kleur en minder flexibel dan de nieuwe scheuten.
2. Beoordeel de nieuwe scheuten. Laat de sterke, jonge grondscheuten staan; dit zijn de takken die volgend jaar vruchten zullen dragen.
3. Snoei de zijtakken. Kort de zijtakken in op ongeveer 2,5 cm. Dit zorgt voor een compacte plant en bevordert bloei.
4. Bind nieuwe scheuten aan. Gebruik touw of bindmateriaal om de scheuten aan een draad of latwerk te bevestigen. Dit voorkomt een chaotische groei en maakt de oogst makkelijker.
Hoe moet je doornloze bramen snoeien
Doornloze bramen, zoals de populaire variëteit ‘Chester Thornless’, snoei je op dezelfde manier als doornige rassen. Doornloze soorten hebben vaak een iets minder agressieve groei, waardoor ze wat makkelijker te onderhouden zijn. Het zou dus kunnen dat je ze wat minder rigoureus hoeft te snoeien, maar dit hangt ook van de plant zelf af. Let er bij deze rassen op dat je beschadigde of zwakke scheuten verwijdert om de plant vitaal te houden, deze rassen zijn namelijk vaak wat gevoeliger voor ziektes.
Hoe plant en onderhoud je een nieuwe bramenstruik?
Nieuwe bramenstruiken plant je het best op een zonnige, beschutte plek met een voedzame grond. Zorg voor voldoende ruimte; plant ze op een afstand van ongeveer drie meter van elkaar. De beste tijd om kleinfruit te planten is in het najaar. De plant heeft dan ruim de tijd om te wortelen, waardoor hij flink kan groeien in het voorjaar.
Na het planten is het belangrijk om de scheuten geleidelijk aan te binden aan draden of een muur. Dit helpt de plant vorm te krijgen en voorkomt een wirwar van takken.
Veelgestelde vragen over bramen snoeien
1. Kan ik bramen snoeien in het voorjaar?
Snoeien in het voorjaar is mogelijk, maar niet ideaal. Het kan de nieuwe groei verstoren omdat je dan de jonge takken en knoppen van de bloemen wegknipt. Hierdoor verminder je de oogst en dat wil je natuurlijk voorkomen! Je kunt het beste bramen snoeien in het najaar of de winter.
2. Hoe herken ik welke takken ik moet snoeien?
De bramentakken die je moet snoeien zijn de takken die in het afgelopen jaar vruchten hebben gedragen. Deze herken je doordat ze vaak stug en droog aanvoelen en een donkere, houtige kleur hebben. Deze takken groeien niet opnieuw en zullen geen vruchten meer geven, dus ze kunnen helemaal bij de basis worden afgeknipt.
Nieuwe scheuten laat je juist staan, deze zijn frisgroen of lichtbruin van kleur. Ze zijn soepeler en voelen levendig aan. Deze jonge scheuten zijn belangrijk omdat ze in het volgende seizoen vruchten zullen dragen. Bind deze scheuten netjes vast aan draden of een latwerk om een ordelijke groei te bevorderen.
3. Wat doe ik als mijn bramenstruik geen nieuwe scheuten maakt?
Als de plant geen nieuwe scheuten produceert, steekt de plant waarschijnlijk al zijn energie in het maken van nieuwe vruchten. Snoei zoals je normaal zou doen en uitgebloeide vruchtscheuten weg. Je plant kan waarschijnlijk wat extra energie gebruiken, dus voedt je bramenstruik met compost of wat organische meststof in het voorjaar en een keertje in het najaar. Mulch ook ruimschoots rondom de plant, zo voorzie je de plant van een gestage voedselbron.
4. Hoe vaak moet ik mijn bramenstruik snoeien?
Je snoeit een bramenstruik minimaal één keer per jaar, bij voorkeur in het najaar of in de winter. Je kunt je bramenstruik ook wat langer laten worden en vervolgens een lange tak tegen de grond afleggen. Je kunt zo gemakkelijk je bramenstruik stekken en dus vermeerderen!
5. Moet je een jonge bramenstruik snoeien?
De beste tijd om een bramenstruik te planten in het najaar. Heb je je bramenstruik in het najaar geplant, dan hoef je hem niet direct te snoeien. Een pas geplante bramenstruik snoeien in het eerste jaar is wel belangrijk. Knip aan het eind van de winter de jonge scheuten gedeeltelijk weg om zijtakken te stimuleren.
Wat te doen een nieuw huis waar de braam niet in de winter gesnoeid is. Een jaar wachten of nu nog knippen wat kan (en wat is dat dan)?
Lage rozen.
Dat kan prima, hoor! Bij druiven worden de bladeren ook weggeknipt om ze beter te laten rijpen.
Kan je de bladeren die nu aan de struik groeien wat weg knippen? Ivm zon die er beter bij de braamvruchten kan.