Bramen snoeien is niet moeilijk, maar is wel een klusje dat je ieder jaar moet doen. Het best snoei je een braam één keer per jaar in de winter, als het niet vriest.

Ieder jaar snoei je de takken die vrucht gedragen hebben weg en bind je de nieuwe grondscheuten aan. Heeft de braam geen nieuwe scheuten aangemaakt? Laat dan de gezonde stengels nog minimaal een jaar zitten. De zijtakken snoei je op ongeveer 2,5 cm terug.

Bramen planten
Nieuwe planten kun je het best op circa 3 meter van elkaar planten. Een braam staat graag op een zonnig en beschut plekje. Bind de jonge scheuten steeds aan gespannen draden of tegen de muur. Hierdoor voorkom je een grote wirwar van takken.

Na het eerste jaar
Na het eerste jaar geeft een braam meestal nog geen vruchten, snoeien is wel nodig na dit jaar: Knip aan het eind van het eerste jaar de toppen van de jonge scheuten weg, hierdoor vormen zich zijtakken die gaan bloeien en waar vruchten aan komen.
braam snoeien
Na het tweede jaar
Wanneer je de eerste bramenoogst geoogst hebt, snoei je in de rustperiode (winter: december of januari) op een vorstvrije dag de takken die vrucht gedragen hebben helemaal weg. Bind de nieuwe scheuten gelijk aan.

Goede rassen
‘Jumbo’: geeft grote vruchten in augustus
‘Chester Thornless’: half augustus rijp, niet helemaal winterhard, doornloos.
‘Himalaya’: goede, lekkere vruchten. Heeft wel doornen.

Frambozen snoei je op dezelfde manier, kijk voor meer informatie over bramen en frambozen snoeien hier. 

Lees meer  De tuin in december