Nederlanders houden meer van tuinieren dan van hun werk of huishouden, blijkt uit cijfers van de Tuinmonitor. Mannen én vrouwen geven hun tuin een ruime voldoende en spenderen minimaal één dag per week aan tuinklusjes. Grasmaaien is hierbij favoriet.

Het meest enthousiast worden we van grasmaaien, snoeien en het aanleggen van de tuin. Ook de minst favoriete klus is overduidelijk: 60 procent vindt onkruid wieden het onplezierigste klusje in de tuin. Met de juiste technieken geniet je meer van de geur van versgemaaid gras en de afwezigheid van onkruid.

Maaiseizoen

Dat we grasmaaien het leukst vinden, komt in het voorjaar goed van pas, want dan is er volop werk in de tuin en is het belangrijk het gras goed te onderhouden. In de lente krijgt het gras weer de kans om te groeien. Door het gras kort te houden, krijgen jonge sprieten genoeg zonlicht, wat een mooi en dik gazon oplevert.

Grasmaaien, Nederlanders houden van tuinieren

Maaien lukt het best bij droog weer. Het gras plakt dan niet aan elkaar en wordt mooier afgesneden. Regelmatig maaien is in deze periode cruciaal. Door twee keer per week het gras te kortwieken op 3 á 4 centimeter, blijft het gezond en voorkom je onkruid of grasziektes.

Geen onkruid

Omdat we liever niet bezig willen zijn met onkruid wieden, kunnen we maar beter voorkomen dat het de kans krijgt om te groeien. Het beste is om het zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de planten niet in zaad kunnen schieten.

grasmaaien, tuinklusjes, tuinmonitor, tuinieren, tuinseizoen

Onkruid is ook dol op onbegroeide plekken met veel licht. Bodembedekkende planten zoals Waldsteinia of Hedera geven onkruid geen ruimte om te groeien. Ook kun je de grond tussen de planten afdekken met natuurlijke materialen zoals houtsnippers of boomschors. Die houden het licht tegen, waardoor onkruid niet kan groeien. Pas gemaaid gras kun je hier ook voor gebruiken. Een extra motivatie dus om de grasmachine te voorschijn te halen.

Lees meer  Lelies oppotten en vermeerderen

Lees ook: Tips om onkruid te bestrijden