Wil je tulpen planten en ben je op zoek naar mooie combinaties. Hier een aantal inspirerende voorbeelden hoe je tulpen kan combineren met andere bloemen.

zwarte tulpen combineren met wit en paars

Zoete geur

Een combinatie met heerlijk geurende bloemen geeft de voorjaarsborder onmiskenbaar iets extra’s. Hesperis matronalis (damastbloem) is daarvoor ideaal want deze vroegbloeiende tweejarige plant bloeit rijk en langdurig, en de bloemen geuren heerlijk zoet. De luchtige lila bloempluimen van de damastbloemen vormen een tegenwicht voor de bijna zwarte tulp ’Queen of Night’. De witte winterviolen die ertussen zijn geplant, contrasteren prachtig met de donkere tulpen.

tulpen

Vlammend

De tweekleurige, leliebloemige tulp ’Mona Lisa’ vormt een vlammende combinatie met hoofdzakelijk oranje Cheiranthus cheirii (muurbloemen). Hier en daar zijn ook wat bruinrode en gele muurbloemen te zien, wat voor wat meer variatie zorgt. Muurbloemen zijn tweejarig, bloeien van begin april tot eind mei, en je kunt ze het beste zelf ter plekke zaaien. Wil je een combinatie als deze dan moet je wel goed plannen: muurbloemen zaai je van half mei tot eind mei, de tulpenbollen plant je er in oktober-november tussendoor.

tulpen

Wolk van bloempjes

Brunnera macrophylla (Kaukasisch vergeet-mij-nietje) en Euphorbia cyparissias (cipreswolfsmelk) vormen in april-mei een wolk van bloempjes. Plant tussen deze planten één of verschillende tulpensoorten die daar tussen- of bovenuit piepen voor een verrassend effect in het voorjaar. Hier is de paarse tulp ’Negrita’ (geschikt voor meerjarenbloei) gecombineerd met diverse tulpen in roze tinten: ’Don Quichotte’ (middelroze), ’Barcelona’ (zuurstokroze), ’Pink Impression’ (zalmroze), ’Flyer’ (hardroze) en ’Attila’ (karmijnroze). Op de voorgrond is nog net Viola labradorica te zien. Ook dit vaste purperbladige viooltje is een dankbare voorjaarsbloeier en combineert mooi met tulpen.

Lees meer  Wormenbak maken

tulpen Ton-sur-ton

Tulpen zijn zelfs te combineren met voorjaarsbloeiende heesters als  Amelanchier lamarckii (krentenboompje). Deze heester springt in april-mei direct in het oog door zijn uitbundige witte bloesem. Drie verschillende roze tulpen vormen een lieflijke combinatie met het krentenboompje in witte tooi én met lila Anemone blanda (oosterse anemoon) en zachtblauwe Chionodoxa (sneeuwroem). Dit zijn allebei lage bolgewasjes die het goed doen onder opgaande, bladverliezende heesters. Ze zullen zich op zo’n plek spontaan uitbreiden. De tulpencombi bestaat uit de gefranjerde, roze-met-een-beetje-witte ’Fancy Frills’, de dubbele, fuchsiaroze ’Queen of Marvel’ en de hardroze ’Design Impression’. Deze laatste is wat hoger, waardoor hij speels boven de andere roze tulpen uittorent.

tulpen

Puur paars

Veel paarse tulpen zijn er niet, dus dat maakt ’Negrita’ heel bijzonder. Dat je deze tulp na de bloei gewoon in de grond kunt laten zitten – waarop hij de volgende jaren weer in bloei zal komen – geeft hem nóg meer pluspunten. Paars is met alle andere bloeitinten te combineren maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Want paars met paars kan natuurlijk ook! De hyacint ’Woodstock’ is nog dieper van kleur en ruikt bovendien heerlijk.

tulpen Zwart, wit en crème

Deze geweldige combinatie valt op door het contrast in kleur, hoogte én bloemvorm. De onderste laag bestaat uit narcis ’Bell Song’ (wit met roze cupje) en narcis ’Jenny’ (een meerbloemig, heel licht geel narcisje dat verbloeit naar wit). Daarboven komen de tulpen: de bijna zwarte ’Paul Scherer’ en de lichte ’Spring Green’, een tulp in subtiel crème met groen die geschikt is voor meerjarenbloei. De Perzische keizerskronen – de bijna zwarte Frittilaria persica en de ivoorkleurige Frittilaria persicaria ’Ivory Bells’ – schieten daar weer bovenuit, de imposante bloeiaren halen soms wel 1 m.

Lees meer  Pioenrozen planten

Tips: Meer weten over het verzorgen van tulpen of hoe je het beste tulpen kan planten?