Deze eigentijdse voortuin in Meer, vlak bij de Nederlandse grens bij Breda, straalt rust uit en bevat tevens voldoende contrast. De uitgekiende beplanting, de elementen van cortenstaal én de fraaie zwerfkeien maken de tuin het hele jaar aantrekkelijk. Het ontwerp is van tuinarchitect Koen Aerts.

Tuinarchitect Koen Aerts: ,,De wand van cortenstaal is ontworpen samen met de architect. De eigenaar van de woning is een metaalconstructeur en hij wilde iets van zichzelf in de voortuin terugvinden. De wand, waarachter een patio ligt, kan gedeeltelijk open want hij bestaat uit lamellen die open en dicht kunnen. Vanuit de patio en ook vanuit de woonkamer kijk je dan pal op het kerkje van Meer. Door de cortenstalen plint lijkt het alsof het huis iets opgetild wordt waardoor het iets groter lijkt. Deze plint verbindt op een subtiele manier alles aan elkaar. Ook de brievenbus is van cortenstaal; deze staat als een wachter bij de voordeur. De tuin komt zacht over, maar er zit toch veel contrast in. De rotsblokken vormen een contrast met de beplanting maar zijn mooi in harmonie met het stoere van cortenstaal.”

Kleurenpalet
,,Als basis ligt er een tapijt van Carex oshimensis ’J. S. Greenwell’, deze blijft mooi frisgroen in de zon en wordt niet te wild. Hierin staan toeven Gaura lindheimeri ’Whirling Butterflies’, deze bloeien in de zomer en gaan door tot de vorst. In het voorjaar bloeit Geranium pratense ’Splish-splash’, de witte bloemen met blauwe vlekjes combineren mooi met de luiken. Het kleurenpalet is afgestemd op het huis. Tussen de geraniums zijn tulpen ’White Triumphator’ gezet. Witte bloemen heeft ook de Wisteria sinensis ’Alba’ tegen de uitbouw; deze is geplant om verticaal groen in de tuin te krijgen én voor de geur.”

Lees meer  Transformatie kleine tuin - Aleid Westenberg

Tuin
Ondiepe voortuin van 50 m2, gericht op het zuidwesten.

Woning
Oude portierswoning van voormalig klooster, met eigentijdse uitbouw in cortenstaal.

Bewoners
Gezin met drie jonge kinderen.

Wensen
1. Representatieve voortuin
2. Tuin passend bij de oude woning én bij de moderne uitbouw
3. Onderhoudsvriendelijk
4. Brievenbus

De tuin is door de eigenaren zelf aangelegd.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Tuinontwerp 2 – 2014.

Details

Soort: Voortuin
Grootte: Klein (<100 m2)
Ligging: West|Zuid

Gegevens ontwerper

Archi-Verde
Lange Winkelhaakstraat 34 b11
2060 Antwerpen