Cosmea’s zijn geweldige planten, prachtig in de tuin en schitterend op de vaas. Welke soorten je moet kiezen?  Wij lichten er een aantal voor je uit.

1. Cosmos bipinnatus
Dit is de soort die het vaakst voorkomt. Deze eenjarige kweek je op vanuit zaad. Hij is verkrijgbaar in verschillende tinten roze en wit, met margrietachtige bloemen en tere gevederde bladeren:

Minimalistisch
Voor een minimalistische aanpak kun je voor pure, enkele kleuren kiezen, zoals die van de fantastische witte ’Purity’.

Hoogte
Als je wat hoogte nodig hebt in je tuin, kies dan voor de lange en mooie ’Sensation Mixed’, die wordt zo’n 120 cm hoog.

Dubbel feest
De meeste cosmeabloemen zijn enkelbloemig en ideaal voor bestuivers, maar kijk ook eens naar soorten met buisvormige bloemblaadjes, zoals ’Cup Cakes’‚ ’Sea Shells’ en de gefranjerde dubbelbloemigen.

Compact
Zoek je compacte planten, neem dan cosmea uit de Sonata-groep; die wordt ongeveer 60 cm hoog.

2. Cosmos sulphureus-groep
Hiertoe behoort de cosmea met rode, oranje en gele bloemen. Er zijn verschillende variëteiten met enkele en halfdubbele bloemen. ’Ladybird Lemon’ is een mini-cosmea met een grote hoeveelheid kleine, sprankelend gele bloemen die bloeit van de zomer tot de eerste vorst.

Zachtgeel
’Xanthos’ is nieuw (2017). Een cosmea met zachtgele bloemen die tot 60 cm hoog wordt en ideaal is voor borders, potten en bakken.

cosmea chocolade

3. Chocolade plant! Cosmos atrosanguineus
Cosmos atrosanguineus is een knolgewas dat in de winter afsterft maar in de lente weer opkomt. Het is een winterharde meerjarige plant die graag een zonnige open plek in de tuin heeft. Hij wordt chocoladecosmea genoemd omdat de bloem erg naar chocolade ruikt.

Lees meer  Een jaarrond genieten van de Japanse kornoelje

Doe hier meer inspiratie op.
Zelf cosmea zaaien? Dat kan! (Klik hier)

cosmea zaaien