De juiste plantenkeuze is voor een border cruciaal. Als je die beste borderplanten dan ook nog op de juiste plek zet én goed verzorgt, krijg je het allerbeste resultaat. Let op de volgende dingen:

Plant beoordelen

Het belangrijkste gereedschap bij het beoordelen van een plant zijn je eigen ogen. Kijk eerst naar hoe een plant zich gedraagt door de seizoenen heen. Beoordeel altijd de hele plant: de groeiwijze, bladeren en bloemen. Hoe lang houdt de bloei aan, kan de plant wat concurrentie aan, hoe is het wintersilhouet?

Plant kopen

Ga je planten uitzoeken bij een kweker of tuincentrum kijk dan in de eerste plaats naar de wortelkluit. Een plant met veel wortels zal beter aanslaan in de tuin. Valt de aarde zo uit de pot, dan is de kluit nog niet goed doorworteld. Zit er al een dikke wortelkluit buiten de pot, dan staat de plant er eigenlijk al te lang in.

(De rest van de tekst en de bijbehorende foto’s in Tuinseizoen zijn verzorgd door Modeste Herwig. Ze is groenauteur en geeft ook workshops over het thema borderplanten.)

helenium

De beste borderplanten

Hier een paar van de beste borderplanten. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Dit is te lezen in het nieuwe nummer of op de website van Tuinseizoen.

Aster thomsonii (aster) – Deze sterke aster begint al in de zomer te bloeien met vrij grote violetblauwe bloemen. Hoogte 60-80 cm, bloei juli-oktober.

Rodgersia pinnata ’Morris Mason’ (schout-bij-nacht) – Het blad loopt paarsbruin uit, de bloempluimen blijven lang rood getint. Prachtig in een schaduwborder. Hoogte 80-100 cm, bloei juni-juli.

Lees meer  Cactus verzorgen

Echinacea ‘Fatal Attraction’ (rode zonnehoed) – Een van de sterkste cultivars met intens roze bloemen aan donkere stengels. Hoogte 50-70 cm, bloei juli-september.

Geranium ’Azure Rush’ (ooievaarsbek) – Deze nieuwe cultivar lijkt op ’Rozanne’, maar groeit compacter. Hoogte 30-40 cm, bloei juli-oktober

Geranium azure rush beste borderplanten

Lees het hele artikel in het nieuwe nummer van Tuinseizoen (jan-feb). In het verhaal vind je ook nog veel meer plantensoorten die een goede keus zijn voor je border. Tuinseizoen januari-februari ligt nu in de winkel! Ook online te verkrijgen in de VipWinkel.

 

Ook interessant: In 4 stappen een border aanleggenEen border ontwerpen