Als het even kan loop ik nu dagelijks een rondje door de tuin. Even genieten van al het moois, hier en daar wat knippen voor een boeketje en tegelijkertijd signaleer ik tijdig tekenen van onbehagen bij de beplanting (dorst, beestjes, omvallen). In deze tijd van het jaar kun je altijd aan het werk zijn, ga dus ook eens lekker ergens zitten! Mei is een weelderige maand, met enorm veel te doen in de tuin, voor het gazon en voor de vijfer.

Wieden, wieden, wieden

Alles maakt een groeispurt door in deze maand, ook ongewenste planten. Hoe dichter je beplanting, hoe minder kans er is voor onkruid om op te schieten. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk zwarte grond ziet en breng een lekkere mulchlaag aan. Dat helpt uitdroging van de grond voorkomen én onderdrukt het onkruid.

Maai mei niet

Er zijn delen in de tuin waar ik het gras kort wil houden om structuur in de tuin te houden en we hebben een paar graspaden. Die worden wekelijks gemaaid en ik houd de graskanten bij. Maar in het grootste deel van de tuin blijft de maaier voorlopig nog aan de kant. ‘Maai mei niet’ is een initiatief van een aantal natuurorganisaties om de biodiversiteit in Nederland te vergroten. Minder en later maaien draagt daaraan bij: door het gras niet wekelijks, maar eens in de vier weken te maaien, trek je veel meer insecten als bijen en hommels aan. Langer gras is bovendien beter bestand tegen droogte en warmte.

Geef je vijver een update

Heb je een vijver? Haal regelmatig de algen uit het water om het wateroppervlak open te houden. Algen hebben licht en voedsel nodig om te groeien. Verminder het licht door de vijver te beplanten en houd de vijver voedselarm door bladafval te verwijderen en geen of weinig vis uit te zetten. Zorg ook voor voldoende zuurstofplanten, het is nu de tijd om de beplanting aan te vullen. Zorg er ook voor dat beesten die te water raken eruit kunnen klimmen. Bijvoorbeeld door een paar takken vanaf de oever in het water te laten steken of een trappetje te plaatsen.

Lees meer  September: planttijd!

Voor andere tips en klussen in mei kan je het volledige artikel van Helma Sjamaar in het mei nummer van TuinSeizoen lezen. Op haar website degoudbek.nl kan je ook vele leuke andere feitjes en tips vinden over verschillende bloemen en planten in haar praktische siertuin.

Bestel nu het mei 2023 nummer van Tuinseizoen