Er zijn veel uien uit de uienfamilie. Allereerst de eetbare ui, de sjalot, knoflook, bieslook en prei. Naast deze eetbare soorten zijn er echter ook nog heel veel prachtige sieruien (Alliums). 

 

Tuin in de hoogte
Bij de sieruien zijn vooral Allium aflatunense en Allium ’Purple Sensation’ erg bekend. Met luchtige bloemhoofden op stengels van 60 tot 80 centimeter zorgen ze al rond mei voor hoogteverschillen in de beplanting. Ze laten de tuin niet meer zo laag bij de grond ogen. Dat is heel fijn in een periode dat veel vaste planten nog klein zijn.

Zo groot als een pingpongbal
’Purple Sensation’ is een mooie donkere cultivar met purperen bloemhoofden. Allium aflatunense is meer roze. De bloemen zijn zo groot als een pingpongbal, gebruik ze daarom in flinke groepen (25 of meer) en zet de bollen zo’n 30 centimeter uit elkaar voor een luchtig effect.

Mooie combinaties
Allium ’Purple Sensation’ en Allium aflatunense zijn mooi te combineren met akeleien. Of plant ze tussen opkomend blad van hosta en daglelie, waarbij je zo’n twaalf bolletjes bij een pol zet. Door hun bloei in mei combineren ze ook nog met late tulpen, zoals de bijna zwarte ’Queen of Night’.

De sieruien van de uienfamilie

In de hemel
Nog zo’n goede bekende is Allium christophii, ofwel sterrenlook, met zijn grote transparante bol vol smalle, zilverlila sterretjes. Plant de bollen zeker 30 centimeter uit elkaar. Het liefst tussen bodembedekkers waartegen de bloemhoofden op hun 50 centimeter hoge stelen goed afsteken. Kies voor bodembedekkers als stekelnootje, geraniums of grijze ezelsoor, want ook uitgebloeid blijft deze sierui lang mooi.

Lees meer  Kleur in de tuin: Rood

De sieruien van de uienfamilie

Zomerbloeiers
Er zijn overigens ook Alliums die pas in juli en augustus bloeien zoals de spectaculaire Allium ’Summer Drummer’ die tot maar liefst 2 meter hoog wordt! Het opmerkelijke is dat deze grote jongens helemaal niet snel omwaaien. Omdat het blad heel laag zit, heeft de wind nauwelijks vat op ze.

Meer weten over Alliums of de verschillende soorten in de (sier)uien familie? Lees het hier.