Met een rijk beplante hanging basket geef je je terras of voordeur in een handomdraai een fikse lading kleur. Zodra er geen kans meer is op nachtvorst, na de IJsheiligen, kun je aan de slag.

 

Wat heb je nodig voor een hanging basket?

  • Een draadmand met driepuntsophangsysteem
  • Bekledingsmateriaal
  • Potgrond
  • Zaailingen (of jonge planten) van eenjarigen
  • Een oude krant
  • Langzaamwerkende mest

stap 1 hanging basket maken

Stap 1

Als bekleding voor je hanging basket kun je allerlei materialen gebruiken, als je er maar gemakkelijk gaten voor de zaailingen in kunt snijden of knippen. Denk aan jute, onbewerkte schapenwol of kokosmatjes. Kokosmatjes zijn wat steviger, waardoor ze langer meegaan, maar het is lastiger om er gaten in te prikken. Doe dit bij dit materiaal daarom van tevoren. Leg de kokosmat in de draadmand en markeer (om-en-om) het midden van de openingen in de draadmand. Als de openingen vrij dicht op elkaar zitten, markeer je één per drie openingen. Knip of snijd de kokosmat 15 cm in vanaf de bovenzijde naar het midden op de plekken waar je een opening markeerde. Maak een v-vorm aan het uiteinden van elke snede, zodat er wat meer ruimte voor de planten ontstaat.

stap 2 hanging basket maken

Stap 2
Leg de kokosmat in de draadmand, met de snedes in het midden van een opening. Leg onderin een paar handjes (gewone) potgrond. Voor de zijkanten gebruik je bij voorkeur eenjarigen die dezelfde groeiwijze hebben. Omwikkel de kluit en uitlopers van een jong plantje met een krantenvel, zodat je hem makkelijker kunt hanteren. Duw de opening in de kokosmat iets verder uit elkaar en schuif de omwikkelde plant vanaf de binnenkant door de opening tot de bovenzijde van de wortelkluit tegen de kokosmat ligt. Verwijder de krant als het plantje op zijn plek zit. Herhaal dit voor de andere openingen.

Lees meer  Prachtige petunia; een mooie zomerplant

stap 3 hanging basket maken

Stap 3
Leg een laagje aarde over de eerste laag planten en ga nu verder met het vullen van de bovenkant van de mand. Aan de randen plant je (licht) rankende planten. Deze zullen als een waterval over de rand groeien. Middenin plant je één of meerdere wat bossiger groeiende eenjarigen. Zo heb je ook bovenop altijd bloemen. Vul vervolgens alle nog overgebleven ruimten tussen de wortelkluiten op met potgrond. Druk de aarde er met je vingers goed tussen, zodat er geen holtes overblijven. Vul aan met potgrond tot maximaal 2-3 cm onder de rand. Zorg voor stevig bevestigingsmateriaal.

Hanging basket water geven

Omdat een hanging basket bestaat uit veel planten en relatief weinig aarde, moet je regelmatig water geven. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen. Een eventueel wateroverschot lekt aan de onderzijde uit de poreuze kokosmat, dus je hoeft niet bang te zijn dat je te veel geeft.

Op zoek naar meer tips? Het hele artikel lees in Tuinseizoen juni 2017.