Maart is de maand waarin het tuinseizoen start! We zien piepkleine bloemetjes en kunnen beginnen met voorzaaien of planten onder glas. Daar word je toch blij van?!

Leverbloempjes

De blauwe kleine leverbloempjes doen het geweldig in maart. Vooral in een rotstuintje is dit een dankbaar plantje. De eerste leverbloempjes gaan open als de sneeuwklokjes volop in bloei staan en ze bloeien vervolgens zo’n zes weken lang door. De compacte ’Blue Eyes’ heeft lichtblauwe bloemen met een donkerder hart.

sterhyacint in maart

Sterhyacint

De sterhyacint is – zoals de Latijnse naam al suggereert – afkomstig uit Siberië. Kou deert ze dan ook beslist niet. Prachtig met narcissen of om te laten verwilderen in het gazon. Hij bloeit van maart tot en met april en wordt ongeveer 10-15 cm hoog.

oude wijfjes - tuin in maart

Oude wijfjes (Ipheion uniflora)

De bloemen dun hun naam niet echt eer aan, ze lijken eerder op jonge blommen dan op oude wijfjes. Een perfecte bol voor arme, droge grond. Bloeit eind maart tot en met mei en wordt ongeveer 15 tot 30 cm hoog.

krokus - tuin in maart

Krokussen

Wat kunnen we genieten van de krokussen in geel, paars, blauw en wit! Het is feest met deze kleine bloempjes.

tuin in maart

Makkelijke bolgewassen

Al die kleine bolgewasjes als blauwe druifjes, hyacinten, narcissen en krokussen doen het prima in een plek onder bladverliezende bomen of heesters; zo profiteren ze in het prille voorjaar van de zon en als de bomen later in het jaar in blad staan, zijn de bollen al uitgebloeid. Ze verwilderen gemakkelijk en vragen  weinig onderhoud. Laat ze na de bloei rustig afsterven en knip het vergelende blad niet af, zodat de bollen het voedsel uit het blad goed op kunnen nemen.

Lees meer  Vorst en zon: wacht met tuinieren!

lathyrus voorzaaien in maart

Lathyrus voorzaaien

In maart kun je beginnen met het zaaien van lathyrus. Week de zaden eventueel een nachtje voor of vijl ze iets aan, dan nemen ze sneller water op. Omdat hun wortels niet zo van verstoring houden, zaai je ze het best direct in diepe potjes of bijvoorbeeld wc-rolletjes.

Bekijk hier wat je nog meer kunt zaaien in maart.

Ook leuk: Eenjarigen voorzaaien.