Als er ergens enthousiast wordt getuinierd, is het wel bij volkstuinvereniging De Honderd Morgen in Den Bosch. Ontmoet één van de gepassioneerde tuiniers, Theo Peters. Op een warme septemberdag plukt hij de eerste druiven van zijn pergola, die de ingang vormt van zijn volkstuin

Je hebt mooie druiven hangen!

“Toch valt het een beetje tegen, te weinig zon… Ze zijn zurig, ik had er iets meer van verwacht. Er zitten wel veel minder insecten op dan andere jaren. Het stikte hier altijd van de wespen, je kon af en toe de druiven nauwelijks plukken, omdat je dan belaagd werd en daar heb ik nu geen last van.”

Mijn eigen druiven zijn dit jaar bijna allemaal beschimmeld. Dat is bij jou niet het geval…

“Misschien omdat ze in een open omgeving hangen, zodat de wind er altijd doorheen waait. We zitten hier wel in een kom, waardoor het erg beschut is, maar omdat de druiven aan een pergola hangen, blijven ze nooit lang nat.”

Wat ga je doen met de druivenoogst?

“Ik ga er sap van maken met een Franse sappan, die leen ik van m’n Franse tuingenoot Pierre-Marie. Van dat sap kan ik een groot deel van de winter drinken.”

Wat valt er verder nog te oogsten?

“Ik heb nog heel veel groenten. Spitskool, spruiten, boerenkool, bloemkool, andijvie, prei…Snijbiet staat er ook nog en er zijn volop courgettes. En pompoenen, niet te vergeten!”

Kun je dat allemaal wel op?

“Met moeite…” (lacht) “Het overschot geef ik weg. Buren en familie zijn er blij mee. En ik zorg dat mijn diepvries helemaal gevuld is aan het begin van de winter. Als ik het een beetje uitkien, kan ik maanden eten van de opbrengst.”

Lees meer  In 4 stappen een geweldig terras

Je teelt veel in verhoogde bakken. Waarom doe je dat?

“Het is een goede bescherming tegen het ongedierte en tegen diverse weersinvloeden, want ik kan die bakken afdekken. Ik heb dáár (wijst) wat glasplaten staan en ik heb ook roosters met kippengaas. Dus op het moment dat de konijnen de tuin op komen, zijn de groenten beschermd. De kruisbessen bescherm ik met tunneltjes, met name tegen de houtduiven, merels en spreeuwen, want er blijft anders niks van over. En dat geldt ook voor de rode en zwarte bessenstruiken.

Wat vind je het leukst aan je volkstuin?

“De rust, ruimte en natuur. Heel inspirerend! Ik leer ieder seizoen nog bij. In mijn werkzame leven moest ik alles plannen en beheersbaar houden en hier komt het zoals het komt, en als het niet komt, is het ook prima. Het begint al in het voorjaar; zaad dat niet opkomt of pootgoed dat wordt opgegeten door de muizen. Hier langs de waterkant zitten ook ratten. Je wordt aan alle kanten belaagd, maar dat vind ik helemaal geen punt.”