Pelargoniums worden in de volksmond geraniums genoemd maar deze vrolijke zomerbloeiers zijn beslist niet verwant aan de winterharde tuingeraniums. Hoe het komt dat ze door elkaar worden gehaald, waar ze vandaan komen en hoe ze smaken? Wij zetten 10 verrassende feiten voor je op een rij! 

1 Pelargonium of geranium?

De verwarring over de naam geranium is ontstaan toen de eerste Pelargoniums die naar Europa werden gebracht al geraniums genoemd, omdat ze qua uiterlijk veel leken op de winterharde vaste plant. In de 18e eeuw ontdekten botanici de verschillen tussen de twee soorten, waarna de vorstgevoelige plant uit Zuid-Afrika de naam Pelargonium kreeg.

2 Een echte Zuid-Afrikaan

Pelargonium komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika waar maar liefst 250 wilde soorten groeien. De eerste geraniums kwamen pas in de 17e eeuw naar Europa. Vanuit Nederland verspreidde de plant zich vanaf toen over de hele wereld.

3 Culinaire kwaliteiten

Dankzij de etherische oliën in hun bladeren zijn geraniums heel geschikt als aroma voor vleesgerechten, salades en toetjes. De citroengeranium voegt bijvoorbeeld een lekkere smaak toe aan thee, sorbetijs en salades.

pelargonium
4 Helende krachten

De inheemse bevolking van Zuid-Afrika gebruikte de wortels van de Kaapse geranium voor het verhelpen van aandoeningen aan de luchtwegen. Ook in de westerse wereld worden deze wortels gebruikt in de kruidengeneeskunde.

5 Insectenwerend

Bepaalde geurgeraniums verjagen insecten dankzij de etherische oliën in de bladeren. Zodra het maar een beetje waait – of bij aanraking van het blad – verspreiden deze planten hun parfum. De beste insectenwerende geraniums zijn die met citroen- en sinaasappelaroma’s.

6 Veel variaties

Het geslacht Pelargonium is heel veelzijdig, zowel in kleuren, geuren, bloemen, vormen, groottes en groeivormen. Geraniums bloeien niet alleen in rood, wit en roze, maar ook in moderne kleuren zoals violet, lila, abrikoos, oranje en geel. Ook zijn er tweekleurige varianten verkrijgbaar.

Lees meer  Helleborus: wondermooi in de winter

7 Makkelijke plant

Bijna geen enkele andere plant (op vetplanten na) is zo gemakkelijk te onderhouden, want als je ze een keer vergeet water te geven is dat geen probleem. Wel bloeien ze extra rijk als je regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit haalt.

8 Recordbreker

Als je goed voor geraniums zorgt – en ze ’s winters vorstvrij weet te overwinteren – kunnen ze enorm groot worden. Er bestaan zelfs soorten die een hoogte van 5 m en een breedte van 10 m hebben bereikt.

9 Cultureel symbool

Verbazingwekkend genoeg zien mensen door heel Europa de plant als integraal onderdeel van hun cultuur en als symbool voor hun vaderland. De Zwitsers hebben de Pelargonium zelfs uitgeroepen tot nationale plant.

pelargonium

10 Decoratief in huis

Geraniums staan ook prachtig in huis. Vooral de Franse geranium, deze is in eerste instantie zelfs gekweekt als kamerplant. Ook andere geraniums, zoals de Angel geranium en de geurgeranium, doen het goed op een zonnige plek in huis waar ze voor een fijn zomergevoel zorgen. Of snijd een aantal bloeistengels van de geranium af en zet ze afzonderlijk of als boeket in een vaas.

Meer inspiratie, verrassende weetjes en handige tuintips vind je in het magazine Tuinseizoen.

In 2016 was de geranium zelfs de balkon- en terrasplant van het jaar!