Wil je een border aanleggen? Dan is de herfst (september – oktober) daar de perfecte tijd voor, omdat de grond wat vochtiger is. Volg deze 4 stappen en geniet in het voorjaar volop van je nieuwe border!

Ben je er nog niet helemaal uit hoe je border gaat worden? Hier lees je alles over een border ontwerpen

Stap 1 – Spitten en onkruidvrij maken

Start met de bodem. Spit de grond ongeveer één spade diep om. Verwijder zo veel mogelijk onkruid, inclusief de wortels.

Stap 2 – Compost in de border

Meng er vervolgens een flinke lading organisch materiaal door (compost, bladaarde, evt. gedroogde koemest). Organisch materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Voeg een beetje beendermeel toe voor de wortelgroei.

compost verspreiden

Stap 3 – Zet de planten op hun plek

Plaats de planten volgens je beplantingsplan in de border. Hanteer hierbij de juiste plantafstand. Dat is de diameter van beide (volwassen) planten opgeteld. Deze staat vaak vermeld op het label. Plant je iets dichter op elkaar, dan is de border eerder volgroeid, maar heb je wel meer planten nodig. Herschik ze net zo lang tot je tevreden bent.

Stap 4 – Het inplanten van de border

Tik de planten voorzichtig uit de pot en probeer hierbij zo min mogelijk wortels te beschadigen. Bij een goed ontwikkeld wortelgestel zijn de wortels verspreid door de hele kluit, maar is de kluit er niet volledig mee bedekt. Is dat wel het geval, dan heeft de plant te lang in de pot gestaan. Om zo’n plant te stimuleren, maak je de kluit met je vingers wat losser door er in te knijpen. Als de kluit erg droog is, laat hem dan eerst volzuigen in een emmer water. Zet de planten vervolgens op hun plek en geef flink wat water.

Lees meer  Eigentijdse zodenbank

border inplanten

Onderhoud van de nieuwe border

– Blijf water geven indien nodig.
– Verwijder ook onkruid zodra het verschijnt. Als je dat in de herfst goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in het voorjaar.
– Breng eventueel een mulchlaag aan van compost.
– Verwijder bloemen van planten die nu nog bloeien, zodat ze hun energie in de wortelgroei kunnen steken Geef voorlopig geen extra voeding. Dat stimuleert de bladgroei, niet de wortelgroei.

Inspiratie opdoen? Mooie bordersZomerbollen en eenjarigen in de border