Zelfs in je tuin kun je energie besparen. Vaak verbruiken we daar meer energie dan we denken. Niet alleen de verlichting kost bijvoorbeeld energie, maar ook de grasmaaier of een bladblazer. Als je toch al energie gaat besparen, is het verstandig om nog eens energie te vergelijken om te zien of je niet teveel betaalt. Zo pakken de drie onderstaande tips om energie te besparen in je tuin nog beter uit. 

Gebruik geen onnodige apparaten

Je zit voor de rust, gezelligheid en je plezier in de tuin of op je terras. Waarschijnlijk zijn er een paar apparaten die je nodig hebt voor je comfort, zoals een terrasverwarmer, sfeerverlichting of een fonteintje. Deze kosten allemaal geld, dus het is sowieso verstandig om te bedenken wat je echt nodig hebt. Let er ook op dat je deze apparaten niet onnodig aan laat staan. Zo is het niet nodig om de pomp of het fonteintje, of de waterval in de vijver in de vijver altijd aan te laten. Door een tijdschakelaar te gebruiken schakelt deze ‘s nachts vanzelf uit. Bedenk ook dat een terrasverwarmer een gigantische energievreter is. Doe liever een dikke trui aan of kruip samen weg onder een dekentje. Wel zo gezellig. Kies bij tuinverlichting voor zonne-energie, zodat je hiervoor helemaal geen fossiele brandstoffen verbruikt.

Deel de tuin slim in

De planten in je tuin kun je voor je laten werken. Kijk dus niet alleen naar het uiterlijk van bepaalde plantensoorten, maar ook naar wat ze doen. Een goed geplaatste haag, boom of druivenstruik kan bijdragen aan energiebesparing in de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld een heg neerzetten tegen een buitenmuur van je woning waar de wind vaak opstaat. Omdat de muur minder snel afkoelt bespaar je aan stookkosten. Een druivenstruik is juist uitermate geschikt om tegen de warmste muur te planten. Deze struik zorgt ervoor dat het in huis koeler blijft omdat de warmte niet tot de muur komt. De druiven worden ook nog eens heerlijk zoet door de zonnestralen. Heb je een tuin op het zuiden? Plant dan een grote boom voor de nodige schaduw en verkoeling.

Lees meer  Tuinieren in de herfst: je tuin verzorgd in 5 stappen

Gras maaien met robotmaaier

Een vrij nieuwe ontwikkeling, waar sommigen al haast niet meer zonder kunnen, is de robotmaaier. Het is natuurlijk het allerbeste om de tuin te maaien met een handgrasmaaier, maar als je een grote tuin hebt is dit karwei simpelweg te groot. In plaats van een elektrische grasmaaier kun je het beste kiezen voor een robotgrasmaaier. Deze springt zuinig om met energie en is gemakkelijk van een afstand te besturen. Daarnaast zijn er modellen die (voor een gedeelte) op zonne-energie werken en hierdoor nog milieuvriendelijker zijn. Er zijn nog meer smart oplossingen voor in de tuin die je tuin verduurzamen. Een smart watersysteem zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw tuin op de juiste manier besproeid wordt. Je kunt zelf met een app onder andere de tijden van het sproeien aanpassen of ervoor zorgen dat de tijden aansluiten op het gras maaien.