Wil jij jouw voortuin een make-over geven? Je voortuin is tenslotte jouw visitekaartje. Die kan er dus maar beter mooi uitzien. Maar waar begin je nu eigenlijk bij het inrichten van je voortuin? En waar moet je rekening mee houden? We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet.

Bepaal het doel van de voortuin

In Nederland zijn er talloze voortuinen te vinden. Groot en klein. Maar waar gebruik je hem eigenlijk voor? In het AD stond in 2019 nog een artikel waaruit bleek dat maar liefst een derde van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. Dat betekent dat het ofwel betegeld is ofwel bebouwd. Een zogenoemde tegeltuin is handig als je jouw voortuin bijvoorbeeld wil gebruiken als extra parkeerplek. Voor huishoudens met elektrische auto’s is dat extra handig. Dan wil je jouw eigen laadpaal wel op eigen terrein hebben, anders mag iedereen eraan laden. Als je jouw voortuin wil gebruiken als parkeerplek, dan is het goed om de betegelkosten en de kosten laadpaal kopen in kaart te brengen. Want je kunt altijd nog bij je gemeente navragen of ze een openbare laadpaal in de buurt plaatsen.

Als het even kan is een groene voortuin een stuk beter. Een groene tuin zorgt voor leefbaarheid en kan de tuin in de zomer ook verkoelen. Een tegeltuin houdt namelijk warmte vast. Ook kan een tegeltuin zorgen voor wateroverlast. Het (regen)water kan niet weg via een betegelde ondergrond, via gras wel. Kortom, voor je start met de inrichting is het goed om het doel van de voortuin te bepalen.

Lees meer  Mooie en stevige tuinmeubels? De aluminium loungesets zijn het allebei!

Kies de stijl van je groene voortuin

Ga je voor een groene voortuin? Dan hebben we een aantal tips voor je. Allereerst wil je jouw interieurstijl ook doortrekken naar buiten. Bij een landelijk interieur passen sierlijke lijnen en mooie, vrolijke bloemperken. Bij een meer industrieel interieur kun je strakke vormen in de voortuin overwegen. Denk aan het gebruik van cortenstaal en strakke planten. De interieurstijl doortrekken naar de tuin is belangrijk, maar denk wel na over de mate van onderhoud. Als je liever niet teveel onderhoud aan je tuin wil plegen, ga dan gewoon voor grind met misschien een bankje waar je even op kunt zitten in de zon.

Onze laatste tip: als je echt aan de slag gaat met een hele voortuin verbouwing, overweeg dan om rijplaten te huren. Deze kun je gebruiken om zware apparatuur of zelfs een graafmachine op te zetten, zodat flora en fauna niet beschadigd raakt.

Veel succes met het inrichten van je voortuin!