Niet iedereen heeft voldoende ruimte voor een fruitboom.  Een appel of peer tegen een muur leiden kan dan een goede oplossing zijn. Leifruit is bovendien heel geschikt als erfafscheiding of om een grotere tuin in tuinkamers in te delen.

Het best plant je de boom in de periode van november tot en maart, op een droge, vorstvrije dag.

Het idee om leifruit te gebruiken om tuinkamers te maken is al heel oud. In de renaissance werd deze vorm veel gebruikt, bijvoorbeeld in de tuin van paleis Het Loo bij Apeldoorn. Leifruit heeft veel voordelen: de bomen nemen weinig ruimte in, de leivorm ziet er mooi uit en het fruit profiteert volop van de zon.

leibomen

De basis
Eigenlijk kun je een 1 jaar oude appel- of perenboom in elke gewenste vorm leiden. Een goede leivorm begint bij een goed lattenwerk of draadwerk. Latten geven meer stevigheid, draden zijn flexibeler. Heb je het frame eenmaal gemaakt, vrijstaand of tegen een muur, dan kun je de boom aan de voet planten. Jaarlijks moet je een paar keer snoeien en takken aanbinden om de juiste vorm te krijgen en te behouden.

leibomen in de tuin
Etages bouwen
Het leiden van een fruitboom bestaat de eerste jaren uit het bouwen van etages. Voor een boom met horizontale leggers maak je een hekwerk met horizontaal gespannen draden op een onderlinge afstand van ongeveer 50 cm. Zet je meer bomen op een rij, houd dan tussen de bomen een onderlinge afstand van 2 m aan.

Onderaan de boom kies je twee zijtakken op ongeveer gelijke hoogte. Bind deze takken zo horizontaal mogelijk aan de draden of de latten. Zo’n 55 cm boven deze twee horizontale takken knip je de top van de boom af. Dat klinkt rigoureus, maar zo stimuleer je de boom om zijtakken te maken. Het volgend jaar behoud je de drie beste nieuwe zijtakken. Twee takken worden weer horizontaal aangebonden, de derde tak vormt de nieuwe top. Knip deze top ter hoogte van de derde etage af. Zo bouw je jaarlijks een etage erbij totdat de boom in vijf jaar tijd de definitieve vorm heeft bereikt.

Lees meer  Rozen uitknippen en voeden

leibomen peren

Eerste oogst
Zo’n twee tot drie jaar na het aanplanten kun je de eerste vruchten oogsten. Verwacht daar in het begin niet te veel van. Het begint met enkele appels of peren!

Geschikte rassen
Appels
James Grieve
Summerred
Alkmene
Cox Orange Pippin
Elstar
Jonagold

Peren
Alle perenrassen zijn geschikt om als leiboom te kweken.
Als je van plan bent om maar één fruitboom te planten, dan moet het wel een zelfbestuivend ras zijn (anders moet er een andere bestuiver in de buurt staan).

Te veel gedoe?
Vind je het leiden van de bomen te veel gedoe, dan kun je ook een kant-en-klare leiboom bij een fruitbomenkweker kopen. Onderhoudssnoei blijft wel altijd noodzakelijk.